Hartige taart met courgette, aardappel en tomaat

home > boodschappen > Hartige taart met courgette, aardappel en tomaat

Voorbereiden:
Doe de bloem met de kaas in een kom. Voeg de in blokjes gesneden boter toe en wrijf de boter met de vingertoppen door de bloem tot het een kruimelig mengsel is. Voeg circa 2 eetlepels koud water toe en kneed kort tot een samenhangend deeg. Maak een bal van het deeg en laat die verpakt in plastic folie circa 1 uur in de koelkast rusten.

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed de vorm met het op een met bloem bestrooid werkvlak uitgerolde deeg. Prik de deegbodem op regelmatige afstanden in met een vork en bestrijk de bodem en de rand met losgeklopt ei (gebruik daarvoor één van de vier eieren voor de vulling). Bak de taart in circa 20 minuten in de voorverwarmde oven tot hij begint te kleuren en neem uit de oven. Maak intussen de vulling. Rasp de courgette en de aardappelen op een grove rasp en druk er tussen twee handen zoveel mogelijk vocht uit. Klop de eieren los met de crème fraîche, 150 gram van de geraspte kaas, de kerrie en wat zout en peper. Verdeel het aardappel-courgettemengsel over de voorgebakken taartbodem en giet er de eierroom over. Beleg de taart met de in plakken gesneden tomaat en bestrooi met de resterende kaas. Schuif de taart nog voor 30 tot 40 minuten terug in de oven tot de vulling vast en de bovenkant mooi gekleurd is. Serveer warm of lauwwarm.

Wijnadvies:
Een milde Riesling Kabinett of – beter nog – een lichtzoete Spätlese van Rijn of Moezel begeleiden de hartige taart uitstekend (10-12°C).





Ingrediënten voor 4 personen

Voor het deeg:
150 g bloem
2 eetl. versgeraspte Parmezaanse of oude Goudse kaas
85 g boter
Voor de vulling:
4 eieren
1 grote courgette (circa 500 g)
2 grote aardappelen (samen circa 300 g)
250 g crème fraîche
200 g versgeraspte jongbelegen Goudse kaas
1 theel. kerrie
zout en versgemalen peper
2 tomaten