Pikante bonensoep uit Navarra

home > boodschappen > Pikante bonensoep uit Navarra

Voorbereiden:
Giet de bruine bonen af. Pureer 2/3 deel van de bonen en zet dit met de rest van de bonen apart.

Bereiden:
Verhit de olie in een soeppan en roerbak hierin de ui, peper, knoflook, aardappel en winterwortel
5 minuten. Voeg de paprika,
tomaten en kool toe en bak nog
3 minuten. Giet de bouillon erbij en schep de bonenpuree erdoor. Kook zachtjes 10 minuten. Roer af en toe. Voeg op het laatst de ongepureerde bonen toe. Breng de soep op smaak met zout en peper. Roer de chorizo erdoor en serveer de soep in diepe borden of kommen. Strooi de peterselie erover.

Tip:
• Vervang de chorizo door salami of laat de worst
vervallen en maak er een vegetarische soep van:
vervang de vleesbouillon door groentebouillon.
• Neem in plaats van koolreepjes paksoi.

Variatie:
Lekker met volkorenbrood of vloerbrood met olijfolie.

Wijnadvies:
Aangenaam met rood uit hetzelfde land.
Finca Labarca Rioja, of de Tesoro uit Murcia.
Ook de Tesoro rosado voelt zich op zijn gemak.

Bereidingstijd:
ca.35 minuten





Ingrediënten voor 4 personen

1 blik bruine bonen
3 eetl. olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 rode peper, zonder zaadjes,
in ringetjes
2 teentjes knoflook, geperst
2 aardappelen, geschild,
in blokjes
1 winterwortel, in plakjes
1 rode paprika, in reepjes
3 tomaten, in partjes
1/2 witte kool of spitskool,
in reepjes (ca. 250 g)
1,5 l vleesbouillon (van tablet)
zout en versgemalen peper
200 g chorizo, in plakjes
3 eetl. gehakte peterselie