Visserssalade met Zoute Haring uit Belië

home > de-wereld-op-tafel > Visserssalade met Zoute Haring uit Belië

Kook de krieltjes verder gaar in ca. 5 min. of volgens aanwijzingen op de verpakking. Giet ze af en spoel er koud water over. Giet de witte bonen af en laat ze goed uitlekken. Pel de rode bieten en snijd ze in blokjes. Verdeel de haringfilets in smalle repen. Pel de sjalotjes en snipper ze. Hak de augurken fijn en meng deze met de sjalotjes, de mosterd en peper door de mayonaise. Schep de krieltjes, bonen, haring en dressing door elkaar.
Serveer de salade op een schaal met eromheen de rode bieten. Strooi de peterselie erover en garneer met plakjes citroen. Serveer er geroosterd witbrood bij.
Variatie: de witte bonen kunnen vervangen worden door flageolets. (Flageolets zijn kleine, lange iets gekromde lichtgroene bonen. Flageolets zijn lekker bij vleesgerechten, maar ze smaken ook prima in salades.) In plaats van gekookte bieten kunnen ook zoetzure bietjes uit een pot worden gebruikt.





Ingrediënten voor 4 personen

500 g voorgekookte krieltjes, 1 blik (= ca. 400 g) witte bonen, 2 gekookte rode bieten, 4 zoute haringen, 3 sjalotjes, 3 augurken, 5 eetl. mayonaise
1 eetl. mosterd, versgemalen peper, 2 eetl. gehakte peterselie (vers of diepvries), 1 citroen