Limburgs zuurvlees

home > recepten-uit-nederland > Limburgs zuurvlees

Snijd de runderlappen in blokjes van ca 2 bij 2 cm. Snipper de uien in
niet te kleine stukjes.
Braad de stukjes rundvlees in een grote braadpan met voldoende boter op
hoog vuur tot ze bruin beginnen te worden. Verwijder eventueel overtollig
vleesnat (niet weggooien, later weer toevoegen). Vlees licht kruiden met
zout, peper en nootmuskaat.
Als het vlees bruin begint te worden de uien toevoegen en deze ca 5-8
minuten mee fruiten.
Voeg 3 eetl. bloem toe en roer deze goed door de vlees-uien massa. Voeg
zoveel water (in gedeelten) toe totdat er een hachee-achtige substantie is
ontstaan.
4-6 eetl. azijn (naar eigen smaak), 10-15 jeneverbessen,
10-15 kruidnagels en 6 laurierblaadjes toevoegen. Deksel erop en het geheel
gedurende ongeveer 1 uur op laag vuur laten sudderen. Af en toe roeren.
Als de massa te dik wordt, voeg dan wat water toe.
Na 1 uur heeft het geheel wat kleur gekregen. 4 Plakjes ontbijtkoek
(1.5 cm. dik) in blokjes van 1 bij 1 cm. toevoegen, plus ruim 2 eetl.
appelstroop. Goed doorroeren en nog 1 tot 1 1/2 uur laten doorsudderen. Af
en toe omscheppen.
Na 1 tot 1 1/2 uur is de peperkoek opgelost. Even proeven of de smaak goed
is. Eventueel nog wat azijn, appelstroop of ontbijtkoek toevoegen.
Laurierblad, jeneverbessen en kruidnagels mag je nu verwijderen. Dit mag je
ook je gasten laten doen, maar waarschuw ze dan even: op een jeneverbes
bijten is niet echt lekker….!!
Indien nodig voor opdienen binden met maïzena of bloem (meestal niet nodig,
want de peperkoek bindt ook).
Lekker met aardappelpuree (zelfgemaakt!), rode kool (met appeltjes) en
appelmoes.
Je kunt dit heel goed een dag van tevoren maken en vlak voor ‘t eten weer
opwarmen.





Ingrediënten voor 4 personen

Ingrediënten voor 4 personen:

2 doorregen runderlappen (500 á 600 g)
5-8 dikke uien (al naar gelang je eigen voorkeur)
ontbijtkoek
appelstroop (Limburgse wel te verstaan)
boter
bloem
azijn
kruidnagels
jeneverbessen
laurierblaadjes
zout en peper
nootmuskaat