dressings

Engelsen hebben een beeldend woordgebruik. Met het woord dressing bedoelen zij het sausje waarmee de salade wordt aangekleed. To dress betekent immers aankleden. Het woord is intussen ook in ons land ingeburgeerd en klinkt wat vriendelijker dan ons woord slasaus.

Voor het aanmaken van een samengestelde salade wordt vaak mayonaise of slasaus gebruikt, maar er zijn voor het bindende element, zowel voor enkelvoudige als samengestelde salades veel meer mogelijkheden. Zuivelprodukten spelen daarbij een belangrijke rol. Zo kan slagroom of sour cream, al of niet aangevuld met mayonaise zorgen voor een zachte, romige dressing. Magere yoghurt en kwark zijn gezonde ingredieënten voor een frisse slasaus, die niet alleen bij salades met groenten, vlees en aardappelen, maar ook bij vruchtensalades kan worden gegeven. Ook verse roomkaas, losgeroerd met koffieroom geeft een verrukkelijke, zachte dressing. De recepten voor de dressing die hierna volgen geven het smakelijke bewijs dat het ook anders kan.

Dressings