smoothies

Smoothies

Wat is een smoothie precies?
Een smoothie is een verfrissende drank op basis van vers gepureerd fruit, dat wordt ‘aangedikt’ met ijsschaafsel, banaan of (tegenstrijdig met zijn oorsprong) yoghurt. De smoothie op basis van yoghurt is in Nederland het meest bekend als ‘smoothie’, dranken op basis van ijsschaafsel worden meestal ‘slush puppies’ genoemd.

Wat heb je nodig om een smoothie te maken?

Creativiteit en een blender.

Vanwaar komen het smoothie idee ?
Smoothies vinden hun oorsprong in warme landen, zoals Indie, Maleisië, de Middellandse zee en het Midden Oosten, waar de smoothies worden gemaakt met vruchten, yohurt en honing. Mango Lassi is een typische en overlekkere smoothie!
In plaats van melk of room producten wordt ook water gebruikt: wat zulke smoothie recepten dan weer tot dieet recepten maken. Smoothie recepten zijn vooral gezond, snel klaar en koel op een warme dag. U kunt ingevroren fruit gebuiken om uw smoothie recepten nog sneller klaar te maken

SMOOTHIES MAKEN
Nadat u wat geëxperimenteerd heeft met verschillende recepten zult u ongetwijfeld een ‘lievelingssmoothie’ hebben. Het is echt niet nodig om 200 verschillende recepten ergens te gaan downloaden en die dan allemaal uit te testen.

Wil je zelf smoothies maken, houd je dan aan deze 4 basisregels:

Tip 1: Vloeistoffen
Begin altijd met één of twee kopjes vloeistof, zoals bvb. sojamelk. Deze is superieur aan gewone melk en is rijk aan proteïnen, calcium, enz… en blijft doorgaans langer vers. Bovendien bevat soja melk geen lactose en cholesterol. U kunt natuurlijk ook fruitsap gebruiken, maar let er op dat ze geen toegevoegde suikers bevatten.

Tip 2: Poeders
Afhankelijk van uw voedingspatroon, kunt u ook proteïne poeder toevoegen aan uw smoothie. Wij raden aan om geen poeders te gebruiken die aspartaam bevatten. Er zijn veel populaire merken op de markt, met verschillende smaken. (vanille is aangeraden voor fruitsmoothies)

Tip 3: Groenten & Fruit
Nadat u wat geëxperimenteerd heeft, zult u al snel ondervinden welke groenten- en fruitsoorten u best kunt mengen om een smakelijke smoothie te bekomen. U zult merken dat sommige combinaties gewoonweg lekkerder zijn, de smoothie een betere structuur geven, of een smakelijker kleur, enz… Nieuwe combinaties uitproberen is een leuk tijdverdrijf en een voortdurend proces naargelang de seizoenen wisselen.

Tip 4: IJs
Als u meer vers fruit gebruikt dan bevroren fruit is het aanbevolen om een paar extra ijsblokjes toe te voegen aan uw smoothie. Uw smoothie krijgt zo een betere textuur, is frisser en smaakt bovendien heerlijk.

Smaakmakers
Smoothies kun je ook op smaak brengen door er nog wat extra smaakstoffen aan toe te voegen. Enkele voorbeelden:

Honing en siroop, zoals gember- of ahornsiroop, zullen smoothies zoeter maken. Roer de honing/siropen na het mixen door de smoothie.

Aromatische specerijen, zoals gember, kaneel, vanille kunnen erg lekker zijn als toevoeging aan fruitige smoothies. Voeg een mespuntje gemalen specerijen toe aan de smoothie. Je kunt ook een kruidige siroop maken door hele specerijen, zoals kaneel- of vanillestokjes, te laten weken in wat water met suiker.

Verse specerijen, zoals gemberwortel, dienen eerst geraspt te worden, voor je ze toevoegt aan je smoothie (en mee mixt).

Verse kruiden, zoals muntblaadjes of citroenmelisse. Je kunt de blaadjes in het geheel toevoegen of ze eerst versnipperen.

Likeur en alcohol geven smoothies een oppepper, en maken van de smoothie dan eigenlijk een cocktail. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld vruchtenlikeuren gebruiken.

Roomijs. Je kunt de smoothie romiger van smaak maken door een deel van de yoghurt met roomijs te vervangen, bijvoorbeeld een paar scheppen vanilleijs.

De blender:
Plaats de groenten of het fruit in de blender, pureer alles en laat de blender dan nog 10 à 15 seconden verder mixen tot de vloeistof volledig rond circuleert. De vloeistof moet als het ware van boven terug naar onder ‘dwarrelen’. Dit kan ongeveer 45 seconden duren, afhankelijk van de grootte van de blender en de hoeveelheid in de kan.

Vul de kan van uw blender niet helemaal of u zult nooit het ‘dwarreleffect’ bereiken, zelfs niet met de krachtigste motor. U moet er net genoeg sap en groenten/fruit indoen zodat u in 30 – 45 seconden een goed circulerende vloeistof verkrijgt.

Zoals je ziet is smoothies maken heel eenvoudig.

GEZONDHEID & VOEDING

Gezondheid & Voeding
Je bent wat je eet, juist? Wel, ongeveer is dit waar. Gezond eten is één ding, maar het is niet alles als het aankomt op ‘gezond zijn’. De perfecte balans vinden is essentieel, dus de manier waarop je leeft en af en toe beweging nemen is ook heel belangrijk.
Hier vindt u een aantal tips die u in gedachten moet houden als u zich levendig, vol energie en gezond wilt voelen.
Een evenwichtig en voedzaam dieet is essentieel
Een gezond eetpatroon kan u beschermen tegen allerlei gezondheidsproblemen en u toelaten er een actieve levensstijl op na te houden. Gezond eten verhoogt uw energiepeil aanzienlijk, verbetert de lichaamsfuncties, versterkt uw immuunsysteem en voorkomt gewichtsproblemen.
Probeer liever meerdere kleine porties per dag te eten dan in 1 keer de aanbevolen hoeveelheden te verorberen.
Eiwitten (proteïnen) – De bouwstenen van het menselijk lichaam
Proteïne is opgebouwd uit aminozuren. We kennen ongeveer 20 aminozuren. Ruim de helft hiervan kan het lichaam zelf aanmaken (niet-essentiële aminozuren), maar er zijn ook aminozuren die we via de voeding moeten binnen krijgen (essentiële aminozuren). Proteïnen zijn de bouwstenen van het menselijk lichaam en men vindt ze terug in onder andere in vlees, vis, zuivel en noten.
Koolhydraten – Energie en levenslust
Koolhydraten zijn de belangrijkste leverancier van energie. Ons lichaam verbrandt het eerst de koolhydraten als we energie verbruiken. Pas als de koolhydraten opgebruikt zijn, zal het lichaam onze vetreserves aanspreken om energie te leveren.
Vitaminen en Mineralen
Ons lichaam heeft meerdere vitaminen en mineralen nodig omdat zij allemaal een verschillende functie hebben. Ook uw leeftijd, uw geslacht, uw algemene gezondheidstoestand en de activiteiten die u uitoefent spelen een rol in uw behoefte aan bepaalde vitaminen en mineralen. Iedere seconde heeft iedere cel in ons lichaam ongeveer behoefte aan 59 voedingsstoffen, 32 essentiële vitaminen en 22 mineralen. Stress, cafeïne, alcohol, drugs en junk food zuigen als het ware de vitaminen en mineralen op uit ons lichaam. Daarvoor is het belangrijk dat we evenwichtig en gevarieerd eten met, zodat we onze voorraad vitaminen en mineralen op peil kunnen houden.
Water – De Vloeibare bron van leven
Ons lichaam heeft water nodig om vitaminen en voedingstoffen op te nemen en te verteren. Water ontgift de lever en de nieren en vervoert de afvalstoffen uit ons lichaam.
Als u te weinig water opneemt en uitdrogingsverschijnselen heeft, dan zal uw bloed dikker zijn en moet uw lichaam veel harder werken om het bloed door te aders te pompen. Het resultaat daarvan is dat uw hersenen trager werken, u zich niet meer kunt concentreren en u zich heel vermoeid voelt.

Iedere morgen een smoothie maken is veruit de beste investering van uw tijd en geld die u ooit zult doen. Anthony Robbins, de wereldberoemde ‘feel-good-coach’, stelt het zelfs zo uitgesproken, dat u maar meteen uw auto moet verkopen als u nu nog steeds geen blender in huis heeft.

Doe het iedere dag
Maak er een routine van en trek er iedere morgen 10 tot 20 minuutjes voor uit. Als u onze tips opvolgt, heeft u het merendeel uw dagelijkse portie noodzakelijke voedingstoffen al binnen voor de lunch. Verder zult u zich de hele dag goed in uw vel voelen en een aangenaam gevoel van welbehagen waarnemen.

Beter dan multi-vitamine preparaten
Ondanks wat de meeste mensen geloven hebben de populaire multi-vitamine tabletten op wetenschappelijk vlak hun nut nog niet bewezen. De beste manier om voldoende vitaminen op te nemen is nog altijd via voedsel en niet door pilletjes of andere preparaten.

Optimale prestaties
Als u iedere dag uw broodnodige portie rauwe groenten en fruit binnen krijgt met een smoothie, dan zult u meteen ondervinden:

dat uw immuunsysteem beter werkt

uw spijsvertering beter wordt

dat u beter presteert in het algemeen

uw concentratievermogen verhoogt

Smoothies maken is niet moeilijk, maar met volgende tips, truukjes en ideeën in het achterhoofd wordt het nog gemakkelijker.

Gebruik bevroren fruit

Het staat niet vermeld op alle recepten, maar als je op voorhand je fruit ingevroren hebt, zal je smoothie dikker en kouder blijven aanvoelen. Grote stukken fruit zoals banaan of meloen kan je beter in stukken snijden voor je ze in de vriezer plaatst, zo kan je ze gemakkelijker bewerken achteraf. Eens het fruit bevroren is kan je het allemaal samen in een vrieszak steken.

Om je smoothie zo gezond mogelijk te houden

Er zijn veel mogelijkheden om het vetgehalte van je smoothie binnen de perken te houden. Zo kan je bijvoorbeeld sojamelk gebruiken ipv gewone melk, yoghurtijs gebruiken ipv roomijs en je kan voedingssupplementen toevoegen zoals tarwekiemen of eiwitpoeder.

Niet dik genoeg ?

Als je smoothie niet dik genoeg is, kan je best nog enkele ijsblokjes aan het recept toevoegen. (eventueel kan je experimenteren met ijsblokjes die al een smaakje hebben)

Maak je smoothies op voorhand

Aangezien het drankje populair is bij drukke zakenmensen, die niet altijd de tijd hebben om rustig te eten, is het enorm handig dat je het op voorhand kan klaarmaken. Je kan je smoothie net zoals de ingrediënten invriezen. Pas wel op dat je smoothie ruimte nodig zal hebben omdat de kans groot is dat de volume toeneemt bij het invriezen.

Verzorg je blender

- Plaats liefst eerst de vloeistoffen in de blender zodat hij niet blokkeert als je grote stukken fruit mixt. – Reinig hem na elk gebruik. – Voeg je ingrediënten een per een toe, maak gebruik van je blender na elke toevoeging.

Mijn smoothie heeft een andere kleur nadat hij enkele uren in de ijskast heeft gestaan

Smoothies zijn op hun best wanneer ze vers worden opgediend. Als je ze toch op voorhand moet maken, zal je zien dat sommige smoothies na 20 minuutjes al beginnen te schiften. Als dat gebeurt roert u even in de smoothie of plaatst u hem terug in de blender (1 minuut) zodat hij zijn smeuïge, gladde structuur weer terugkrijgt.

Smoothies