Couscous met zeven groenten

home > de-wereld-op-tafel > Couscous met zeven groenten

Smelt de boter in een grote braadpan tot hij bruin kleurt. Doe het lamsvlees met de ui, de gemberpoeder en de saffraan erbij en braad het op middelhoog vuur al omscheppend even aan tot het lichtbruin kleurt. Voeg water toe tot alles 3 cm onder staat. Breng aan de kook en laat op laag vuur met de deksel op de pan 1 uur zachtjes doorkoken. Schijd de wortel en de pompoen in stukken van 5 cm. Snijd de ardappels in 6 stukken en de tomaten in vieren. Schep de peen, de aardappel, de pompoen, de tomaat en de kikkererwten bij het lamsvlees in de pan. Laat op laag vuur weer 30 min. zachtjes doorkoken met de deksel op de pan. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak het gehakt 10 min. al omscheppend op hoog vuur tot het rul en bruin is. Snijd de courgettes in stukken van 5 cm en schep die met het gehakt en de rozijnen bij het lamsvlees en de groenten in de pan en laat 20-30 min. zachtjes doorkoken. Breng pittig op smaak met zout en (versgemalen) peper. Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schep de couscous als een bergje in een grote schaal. Schep het vlees en de groenten met een schuimspaan uit de pan en schik ze rond de couscous. Klop een theel. sambal oelek door 2 soeplepels kookvocht. Serveer dit bij de couscous. Schenk de rest van het kookvocht over de groenten en de couscous.

Weet je! In plaats van met sambal wordt couscous oorspronkelijk opgediend met harissa, een Noord-Afrikaans mengsel van peper, knoflook, olie en een aantal typische kruiden.





Ingrediënten voor 4 personen

100 g boter, 500 g lamslappen in stukken, 2 grote uien fijngesneden, 2 theel. gemberpoeder, 1 envelopje saffraan, 500 g winterpeen (of wortelen) geschrapt, 500 g pompoen geschild, 500 g aardappels geschild, 3 tomaten, 200 g kikkererwten (blik 270 g) uitgelekt, 2 eetl. olijfolie, 350 g rundergehakt, 500 g courgettes, 200 g rozijnen, 500 g couscous, zout, (versgemalen) peper, sambal oelek