Khoreshe Bademjan (Stoofschotel van Lamsvlees en Aubergine) uit Iran

home > de-wereld-op-tafel > Khoreshe Bademjan (Stoofschotel van Lamsvlees en Aubergine) uit Iran

Snijd de aubergines in langwerpige plakken. Leg ze in een vergiet, bestrooi ze met zout, dek ze af met een bord en laat ze een half uur staan om het bittere vocht eruit te laten lopen. Smelt de boter in een grote koekenpan en bak hierin vlug uien, paprika en vlees aan. Voeg tomaten, citroensap, en peper en zout naar smaak toe. Laat alles 40 min. zachtjes pruttelen boven een zacht vuur.
Spoel de aubergineplakken af en dep ze droog. Verhit wat olie in een pan en bak de plakken aubergine aan iedere zijde 5-7 min. tot ze zacht en goudbruin zijn. Schik de plakken over het vlees en laat alles nog 10-15 min. doorkoken zonder deksel, zodat het vocht indikt en een bruine saus ontstaat. Doe dan het deksel op de pan en laat het geheel nog 10 min. pruttelen tot het vlees gaar is.
Geef er gewone rijst bij.





Ingrediënten voor 4 personen

2 middelgrote aubergines, 1 eetl. zout, 50 g boter, 2 grote uien in ringen, 1 groene paprika in ringen, 450 g magere lams- of rundvlees in blokjes, 200 g tomaten uit blik, sap van ½ citroen, zout en versgemalen zwarte peper,
olie om in te bakken