Bruin sodabrood

home > iers-koken > Bruin sodabrood

Oven op 190º C. voorverwarmen. De twee meelsoorten en het zuiveringszout zeven boven een grote beslagkom. Voldoende karnemelk toevoegen om zacht deeg te vormen – de hoeveelheid hangt af van de concentratie van het meel. Leg het deeg op een met bloem bestoven ondergrond en kneed het tot het soepel is. Maak een bol van ca. 20 cm doorsnede en leg hem op een ingevette bakplaat. Snijd er met een bestoven mes eenderde diep een kruispatroon in. Met water bestrijken en met wat meel bestuiven. 20-30 Min. bakken, tot het brood hol klinkt.

Tip! Voor dit brood wordt geen gist gebruikt. Het zuiveringszout en de karnemelk zorgen voor het rijzen, de structuur en de smaak. Karnemelk kan vervangen worden door zure melk. Voeg daartoe 1 theel. citroensap of azijn toe aan 2½ dl melk. Laat hem 15 min. staan.





Ingrediënten voor 4 personen

250 g zelfrijzend volkoren-bakmeel, 250 g ongebleekt, zelfrijzend bakmeel, 1 theel. zuiverinszout (natriumbicarbonaat), 5-7 dl karnemelk