Surinaamse okersoep

home > multicultureel-koken > Surinaamse okersoep

Ontzout het zoutvlees door het goed te spoelen in ruim water.
Zet het vlees en/of de vis op met 1 1/2 liter water en de fijngehakte selderij en trek hiervan op laag vuur een krachtige bouillon.
Snipper het uitje en snijd de okers in ringetjes.
Verwijder de kroon van de antroea’s en snijd ze in tweeën of in vieren.
Doe deze groenten bij de bouillon en laat 15 minuten verder trekken.
Voeg dan de spinazie, de bouillonblokjes en de peper toe (de peper moet bovenin de pan liggen en u moet erop letten dat hij niet stuk kookt).
Kook nog ± 3 minuten.
Serveer bij deze soep een van bananen gemaakte tomtom.
Tomtom
Kook 2 geschilde groene bananen 25 minuten in ruim water met een beetje zout gaar.
Maal ze daarna in een keukenmachine fijn tot tomtom of stamp ze gewoon tot tomtom.
Vorm hiervan balletjes en serveer deze in of bij de soep.





Ingrediënten voor 4 personen

(Creools) Okro bravoe is te vergelijken met de Hollandse groentesoep. De okers die u hiervoor nodig heeft, zijn groene, langwerpige vruchten. Ze lijken op augurken en bevatten zaadjes die na het koken prachtig roze worden. De antroea’s lijken op grote, groene tomaten.
100 g zoutvlees
200 g soepvlees of droge vis
2 takjes selderij
1 ui
10-12 okers
2 antroea’s
250 g diepvriesspinazie
zout of 2 bouillonblokjes
1 groene of halfrijpe peper (madame Jeanette)