Lamsrollade uit de oven

home > recepten-uit-australie > Lamsrollade uit de oven

Verwijder eventuele zenen en vliezen uit de bout.
Pel voor de marinade uien en knoflook. Snipper 3 uien, laat de resterende 3 heel. Pers de teentjes knoflook boven de gesnipperde ui uit. Doe alle uien (ook de hele) in een wijde kom en voeg de kruidnagels, (verkruimelde) blaadjes laurier, de wijnazijn en de olie toe. Leg het lamsvlees in de marinade en laat het ca. 12 uur, afgedekt, op een koele plaats trekken.
Neem het vlees uit de marinade (bewaar de marinade). Dep het vlees droog en rol het stevig op. Bind het vlees op enkele plaatsen met keukengaren vast. Vermeng bloem met nootmuskaat en kaneel in een kommetje en wrijf de lamsrollade ermee in. Verwarm de oven voor op een temperatuur van 220°.
Verhit de olie in een grote koekenpan en bak het vlees op hoog vuur snel aan alle kanten bruin. Neem het vlees uit de pan en leg het in een braadslede. Schenk de gezeefde marinade erbij en vul aan met de bouillon. Voeg wel de 3 hele uien toe. Schuif de braadslee in het midden van de hete oven en laat ca. 1½ uur bakken tot het vlees gaar is. Dek na 50 minuten met aluminiumfolie af, omdat de bout van boven anders verbrandt. Giet indien nodig tijdens de braadtijd wat water of bouillon erbij.
Neem het vlees uit de braadslee en houd het warm. Schraap intussen de aanbaksels onderin de braadslee los. Schenk het vocht door een zeef in een steelpan. Roer de zure room erdoor en breng op smaak met zout, peper en rozemarijn.
Snijd het vlees in dikke plakken en giet de saus er over.

Ingrediënten voor 4 personen

Nodig:
1 kg lamsbout, ontbeend – 2 eetlepels bloem – ½ theelepel nootmuskaat – ½ theelepel kaneel – 2 eetlepels zonnebloemolie – ca. 4 dl vleesbouillon – 2 dl zure room – 1 theelepel zout – 1 theelepel versgemalen zwarte peper – mespunt gemalen rozemarijn

Voor de marinade:
6 kleine uien – 2-3 teentjes knoflook – 3 kruidnagels – 2 blaadjes laurier – 1 dl wijnazijn – ½ dl zonnebloemolie