Bonenschotel met kruidige saus

home > recepten-uit-ecuador > Bonenschotel met kruidige saus

Zet de bonen tenminste 8 uur, maar liever een nacht in de week. Kook de bonen in water tot ze zeer, zeer zacht zijn, tenminste 1 uur. Roer regelmatig om te voorkomen dat ze aan de pan kleven. Doe tomaat, rode ui, groene paprika en lente-ui in de keukenmachine en pureer ze. Schenk de puree in een steelpan; voeg aliño, zout en water toe. Breng alles aan de kook, tot een vrij dikke massa ontstaat (ca. 10 minuten). Voeg, als de bonen gaar zijn, de dikke massa toe. Laat nog ca. 20 minuten koken, vaak roerend om de bonen kapot te maken. Het vocht moet op gelijke hoogte met de bonen staan als het gerecht klaar is. Niet erboven of eronder, anders wordt het gerecht te waterig of te dik. Schenk water bij, indien nodig, of laat op lage hitte inkoken.
Dien het gerecht op in een schotel en besprenkel het met wat olijfolie. Geef er ketchup en gebakken eieren bij.

  • aliño
    Pureer in een blender 1-2 teentjes knoflook met een snuf komijn en een snuf zout.




Ingrediënten voor 4 personen

2 flinke koppen bonen – 1 tomaat, in vieren gesneden – 1 rode ui, geschild en in vieren gesneden – 1 groene paprika, gewassen, van zaadlijsten ontdaan en in vieren gesneden – l lente-ui, in stukken gesneden – 2 1/2 dl water – aliño* – 1 theelepel zout – olijfolie