Gekruide lamsfilet

home > recepten-uit-ethiopie > Gekruide lamsfilet

  • berbiri: 1/2 theelepel van elk: chilipoeder, paprikapoeder, gemalen gember, gemalen kaneel, gemalen kardamomzaad en gedroogde basilicum – 1 theelepel knoflookpoeder

Meng voor de berberi alle ingrediënten in een kom en schep ze in een luchtdicht afsluitbaar potje. Berbiri is een aantal maanden op een koele, droge plek te bewaren.

Snijd het vet van het vlees en snijd het vlees in blokjes van 2 cm. Verhit de olie in een grote, zware koekenpan en bak er het vlees en de ui 5-6 minuten in tot het vlees rondom bruin is. Schep er de gember en knoflook en 2 theelepels van de berbiri door. Roerbak 8 minuten op hoog vuur. Voeg de chilipeper toe en breng op smaak met royaal zout en peper. Schep vlak voor het serveren de geklaarde boter of ghee door het gerecht.

  • Voor dit recept wordt per traditie geklaarde boter gebruikt. Maak geklaarde boter door ongezouten boter tot tegen het kookpunt te verhitten. Schep vervolgens de naar boven komende vaste bestanddelen af.




Ingrediënten voor 4 personen

500 g lamsfilet – 3 eetlepels olijfolie – 1 rode ui, in plakken – 1/2 theelepel geraspte verse gember – 2 teentjes knoflook, uit de knijper – 1/2 groene chilipeper, ontzaad en fijngehakt – 1 eetlepel geklaarde boter* of ghee – 2 theelepels berbiri** – zout en versgemalen peper