Lamssoep met macadamianoten

home > recepten-uit-guinee-bissau > Lamssoep met macadamianoten

Zet het vlees op met wat zout naar smaak, de gehakte ui en 600 ml water. Laat het vlees ca. 1 uur zachtjes koken. Giet de bouillon af en bewaar deze voor later. Bak de uitgelekte blokjes vlees rondom goudbruin in de hete olie en schep ze uit de pan. Voeg de olie, de tomatenpuree, de geraspte ui, de chilipoeder en wat zout naar smaak aan de vleesbouillon en breng het geheel aan de kook. Laat deze soep 20 minuten zachtjes koken. Spoel de stokvis goed af en verwijder eventuele graten. Snijd de stokvis in stukken en voeg deze, samen met het vlees en de okra’s aan de soep toe. Laat de soep nog 10 minuten zachtjes doorkoken, voeg de macadamianoten toe en zet de warmtebron zo laag mogelijk. Verkruimel het bouillontablet, voeg dit toe aan de soep en blijf roeren tot het volkomen is opgelost. Geef hierbij stokbrood of fufu: een knollenpuree, die u als volgt maakt: Schil 1 kg maniok, yammen of zoete aardappelen en snijd ze indien nodig in stukken of plakken. Kook ze gaar in lichtgezouten water en pureer ze vervolgens in de keukenmachine.

Tip: Maniok, yammen of zoete aardappelen zijn in Nederland niet overal te verkrijgen. Daarom bedachten West-Afrikanen, die hier in Nederland wonen, een redelijk alternatief voor hun zo geliefde fufu: de imitatie-fufu: meng daarvoor 3 kopjes aardappelpuree en 1 kopje aardappelmeel met wat koud water en voeg wat zout naar smaak toe. Laat dit langzaam warm worden. Zet de warmtebron middelhoog en voeg onder voortdurend roeren kokend water toe, tot de puree een gladde, maar stevige consistentie heeft gekregen.





Ingrediënten voor 4 personen

In Guinee-Bissau gebruikt men voor dit recept geitenvlees en ‘agbono-noten’. Aangezien deze ingrediënten hier moeilijk te krijgen zijn, kunt u hiervoor in de plaats lamsvlees en macadamianoten gebruiken.

500 g lamslappen, in blokjes gesneden – zout – 1 ui, grofgehakt – 100 ml palmolie of andere plantaardige olie – 1 eetlepel tomatenpuree – 1 ui, geraspt – 1 theelepel chilipoeder – 500 g stokvis, 1 nacht geweekt – 50 g okra’s – 100 g macadamianoten, zeer fijngehakt (eventueel met een keukenmachine) – 1 vleesbouillontablet