Gevulde runderrolletjes

home > recepten-uit-polen > Gevulde runderrolletjes

Leg elk lapje vlees tussen 2 stukken vochtig, vetvrij papier en gebruik een vleeshamer of een deegrol om ze plat te maken. Snijd augurken, ham en uitjes in reepjes van gelijke lengte. Bestrijk het vlees dun met mosterd en verdeel augurken, ham en ui over de plakjes.
Vouw de zijkanten van de plakjes ca. 1 cm naar binnen, rol ze om de vulling heen en steek de randen vast met cocktailprikkers. Verhit de olie in een grote braadpan en als die heet is, de rolletjes er aan alle kanten in bruin bakken. Zo nodig in twee porties bakken. Haal de rolletjes uit de pan en zet ze apart. Doe de bloem in de pan en bak deze lichtbruin. Roer er langzaam de bouillon door. Voeg wijn, tomatenpuree, zout en peper toe. Aan de kook brengen en 1 minuut laten koken.
Leg de rolletjes terug in de pan en schep er wat van de saus over. Afdekken en op laag vuur 45-60 min. laten sudderen. Indien nodig nog wat warme vloeistof toevoegen tijdens het sudderen. Wanneer het vlees gaar is, de rolletjes op een serveerschaal leggen en de prikkers verwijderen. Schep de saus erover, en wat zure room en gehakte peterselie. Serveren.
N.B. Je kunt er aardappelpuree en sperzieboontjes bij serveren, of gebakken krieltjes met gemengde groenten, zoals erwtjes en worteltjes of paprika en maïs.

Ingrediënten voor 4 personen

Zrazy – dunne plakjes rundvlees – gaan in de Poolse keuken terug tot de 14de eeuw. Er zijn verschillende soorten zrazy en voor de rolletjes veel verschillende soorten vulling.

Nodig voor 4 personen:
8 dunne lapjes rundvlees – 8 (dille)augurken – 120 g gekookte ham, in dunne reepjes – 2 bosuitjes – mosterd – 4 eetlepes olie – 2 eetlepels bloem – 2,5 dl vleesbouillon – 4 eetlepels witte wijn – 1 eetlepel tomatenpuree – zout en peper – 4 eetlepels zure room – gehakte peterselie