Tomatenketchup

home > sauzen > Tomatenketchup

Pel de tomaten en snijd ze in stukken; pel de uien en hak ze fijn.
Leg de stukken tomaat en ui in een flinke pan (géén aluminium) en breng ze aan de kook.
Laat ze in hun eigen vocht stoven op een zacht vuur tot ze gaar zijn.
Roer veelvuldig met een houten lepel om aanbranden te voorkomen.
Wrijf ze door een zeef, liefst van kunststof.
Kook de moes opnieuw op en laat het pruttelen tot het zo dik is als appelmoes.
Meng intussen in en kom alle kruiderij met de suiker en de azijn en roer dit papje door de tomatenmoes.
Blijf nu voortdurend roeren.
Kook de massa nog circa 10 minuten tot een dikke vloeibare, egale pap.
Laat die dan geheel koud worden.
Giet de tomatenketchup via een (goed met sodawater omgespoelde en met heet water nagespoelde) trechter in de van tevoren goed schoongemaakte flessen.
Sluit de flessen met plasticfolie en een elastiekje, zodat ze volkomen luchtdicht zijn afgesloten.
Bewaar de ketchup minstens 3 weken voor je de flessen openmaakt.
Geef hem een iets ander smaakje door een teentje knoflook of een groene paprika toe te voegen.





Ingrediënten voor 4 personen

1 kilo tomaten
2 uien
1 eetlepel zout
3 theelepels zwarte peper
1 theelepel kaneel
1/2 theelepel pimentpoeder
½ theelepel cayennepeper
50 gram suiker
1½ dl azijn