Bread en butterpudding met whiskey-marmelade en butterscotch-saus

home > speciale-kerstgerechten > Bread en butterpudding met whiskey-marmelade en butterscotch-saus

Snij de beschuitbollen diagonaal in zessen. Leg de stukjes in een vuurvaste schaal en toast ze ca 15 min in een oven van 175°C. Smelt intussen de roomboter in een steelpannetje. Haal de toast uit de oven, laat even afkoelen en besmeer de helft dik met marmelade. Vet een vuurvaste schaal in. Leg de stukken toast erin. Giet de gesmolten boter erover en hussel. Roer eieren en eidooiers los met suiker, vanille-essence en whisky. Roer de mascarpone los met de slagroom. Meng eimengsel en roommengsel en giet het over de toast. Bak 45-50 min in een oven van 175°C – het roommengsel moet dan gestold zijn.
Butterscotchsaus: Smelt de boter. Voeg als deze bruist de suiker toe en roer tot de suiker helemaal is opgelost. De saus moet bubbelen. Voeg voorzichtig de room toe. Roer goed, voeg de whisky onder voortdurend roeren toe, haal van het vuur, voeg de vanille-essence toe, laat ietwat afkoelen en giet de warme saus bij het serveren over de pudding





Ingrediënten voor 4 personen

2 plak beschuitbollen, 100 g roomboter, 200 g double cream of mascarpone, 1 potje Chivers Olde English marmalade met whisky, 500 ml slagroom, 2 eieren, 4 eidooiers, 1 eetl. vanille-essence, 5 eetl. rietsuiker, 100 ml whisky, 3 eetl. boter (voor de saus), 8 eetl. rietsuiker of lichtbruine basterdsuiker (voor de saus), 200 ml slagroom (voor de saus), 200 ml whisky (voor de saus), 1 eetl. vanille-essence (voor de saus), taartvorm Ø 20 cm, crème fraîche brander