Lasagne van groenten

home > speciale-kerstgerechten > Lasagne van groenten

Tomatensaus: in pan met dikke bodem in 3 eetlepels olie sjalot en knoflook ± 5 minuten zacht bakken
Tomaat, knoflook, oregano en 1 bosje basilicum toevoegen
± 30 minuten zacht laten stoven
Tomatenmoes boven andere pan zeven
Puree zacht laten inkoken tot ± 5 dl dikke saus
Op smaak brengen met zout, peper en mespunt suiker
Laten afkoelen
Oven voorverwarmen op 175ºC.
Aubergines schillen, in lengte in plakken van 1/2 cm snijden
Plakken aan beide kanten met rest van olie bestrijken en met zout en peper bestrooien
Dakpansgewijs in grote ovenschaal leggen
Scheutje water erover schenken en afdekken met aluminiumfolie
In oven aubergine ± 30 minuten gaar stoven
Plakken droogdeppen met keukenpapier, laten afkoelen
Ongeschilde courgettes in plakken van 3 mm dik snijden
Op dezelfde manier als aubergines in oven in ± 20 minuten gaar stoven
Paprika’s roosteren onder grill, in hete oven of boven gasvlam tot vel zwartgeblakerd is
In plastic zak laten uitdampen
Schil verwijderen
Paprika’s in vieren snijden, zaadjes verwijderen (vocht opvangen en bij tomatensaus gieten)
Groenten laten afkoelen
Mozzarella in hele dunne plakjes snijden
In ovenschaal laagjes maken van: 1/4 van tomatensaus, 1/3 van lasagnevellen, aubergine, daarop basilicumblaadjes en 1/3 deel van mozzarella
Deze laagjes 2x herhalen maar in plaats van aubergine 1e keer courgette en 2e keer paprika gebruiken
Eindigen met tomatensaus.
Oven voorverwarmen op 175ºC.
Parmezaanse kaas over lasagne strooien
In oven lasagne in ± 45 minuten gaar bakken
Serveer de lasagne in brede repen gesneden met stokbrood en een groene salade





Ingrediënten voor 4 personen

Voor de tomatensaus:
6 eetlepels olijfolie
2 sjalotten, fijngehakt
1 1/2 kg rijpe tomaten, in blokjes, zaadjes en vocht verwijderd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 theelepels gedroogde oregano
2 bosjes basilicum, grof gesneden
zout
peper
suiker
2 aubergines
2 courgettes
2 rode paprika’s
500 g mozzarella
250 g lasagnevellen (zelfgemaakt of pak)
4 eetlepels versgeraspte parmezaanse kaas
Extra nodig: rechthoekige grote ovenschaal