Warme dadelpuddinkjes met toffee saus

home > speciale-kerstgerechten > Warme dadelpuddinkjes met toffee saus

Puddinkjes: oven voorverwarmen op 180°C. Gedroogd fruit met cognac, bakpoeder en 1 deciliter kokend water in kom door elkaar roeren. Boter en basterdsuiker licht en romig kloppen. Losgeklopt eieren in delen erdoor kloppen. Meel door beslag scheppen. Vijgen- of dadelmengsel met weekvocht erdoor roeren. Vormpjes voor 3/4 met beslag vullen en op bakplaat zetten. Puddinkies in midden van oven 20 minuten bakken. Als puddinkjes bij druk van vinger terugveren, ziin ze klaar. Saus: boter, basterdsuiker en stroop in kleine pan met dikke bodem al roerende aan de kook brengen tot suiker is gesmolten en alles bubbelt. Al roerende slagroom en pecannoten toevoegen. Serveren: puddinkjes op bord keren en wat toffeesaus erover schenken. Rest van saus er apart bij geven. Bereiding 30 minuten.
Controleer de gaarheid door met een satéstokje in het midden van de pudding te prikken als het stokje er schoon uitkomt, is de pudding klaar.





Ingrediënten voor 4 personen

voor de puddinkjes:
100 gram gedroogde vijgen of dadels, fijngehakt
2 eetlepels cognac of brandy
1 theelepel bakpoeder
55 gram ongezouten boter of margarine
80 gram lichte basterdsuiker
2 kleine eieren, losgeklopt
125 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
voor de toffeesaus:
40 gram ongezouten boter of margarine
80 gram lichte basterdsuiker
2 1/2 eetlepels schenkstroop of golden syrup
1 deciliter slagroom (of slankroom)
35 gram pecannoten, grofgehakt
extra nodig: 4 eenpersoons vormpjes (timbaaltjes), inhoud 1 dl, dun ingevet