Aardappelgratin met roquefort

home > boodschappen > Aardappelgratin met roquefort

Voorbereiden:
Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de aardappels en snijd ze in dunne plakjes. Pel de sjalotjes en snijd ze in ringetjes. Vet een lage ovenschaal of 4 éénpersoonsschaaltjes in met de helft van de olijfolie. Meng de gepelde teentjes knoflook met de melk, de kookroom en de eidooier. Voeg peper en nootmuskaat toe en klop goed door. Schep de aardappelschijfjes en de sjalotjes door dit mengsel.

Bereiden:
Schep de helft in de ovenschaaltjes, verkruimel de helft van de kaas erboven en verdeel de andere helft van het aardappelmengsel erover. Verdeel de rest van de verkruimelde roquefort en de peterselie erover en sprenkel er 1 eetl. olijfolie over. Zet het gerecht ca. 40 minuten in de oven totdat het lichtbruin en gaar is.

Tip:
Lekker met een groene salade of tomatensalade.

Variatie:
In plaats van roquefort is camembert of brie ook heel lekker. Vervang nootmuskaat eens door 1 eetl. gehakte rozemarijn (vers of diepvries) of 1/2 theel. gedroogd.

Wijnadvies:
Romig en karaktervol tegelijk, dat vraagt om een stevige rode wijn bijvoorbeeld uit de Roussillon of een zoetige witte bijvoorbeeld Côtes de Bergerac moelleux.

Bereidingstijd:
ca.55 minuten

Voedingswaarde per persoon:
eiwit 16g
vet 31g
koolhydraten 43g
kcal (kJ) 515





Ingrediënten voor 4 personen

1 kg vastkokende aardappelen
5 sjalotjes
2 eetl. olijfolie
2 teentjes knoflook
2 dl melk
2 dl kookroom
1 eidooier
versgemalen peper
gemalen nootmuskaat
150 g roquefort
2 eetl. gehakte peterselie
(vers of diepvries)