Tomatentaart

home > boodschappen > Tomatentaart

Voorbereiden:
Verwarm de oven voor op 220°C. Snijd de gewassen tomaten in kwarten, leg ze in een lage ovenschaal, bedruppel ze met 2 eetlepels van de olijfolie en zet ze circa 20 minuten in de voorverwarmde oven. Snijd intussen de uien in halve ringen en snipper de knoflook. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote pan en laat de uien op middelhoog vuur circa 15 minuten fruiten tot ze beginnen te kleuren. Voeg de knoflook, de tijm, de suiker en wat zout en peper toe en laat nog een paar minuten fruiten. Laat het uimengsel afkoelen. Neem de tomaten uit de oven. Snijd de olijven in plakjes en de uitgelekte ansjovisfilets in stukjes.

Bereiden:
Schakel de oventemperatuur terug naar 200°C. Haal het croissantdeeg uit de verpakking en rol het uit. Verdeel het in twee gelijke rechthoeken, leg ze iets overlappend naast elkaar op de met bakpapier beklede bakplaat en druk de naden op elkaar. Maak met de botte kant van een mes een rand van circa 1 cm breed langs het deeg. Bestrijk de rand met de losgeklopte eierdooier en prik het middenstuk met een vork op regelmatige afstanden in. Bestrijk het deeg met het afgekoelde uienmengsel en schep er de voorgebakken tomaten op. Verdeel er de olijven en de ansjovisfilets over, maal er wat peper over, bedruppel met de resterende twee eetlepels olie en zet de tomatentaart circa 30 minuten in de voorverwarmde oven. Serveer warm.





Ingrediënten voor 4 personen

6 middelgrote tomaten
6 eetl. olie
4 uien
2 teentjes knoflook
1 takje verse of ½ theel. gedroogde tijm
1 theel. suiker
zout en versgemalen peper
100 gram groene of zwarte olijven zonder pit
1 blikje ansjovisfilets
1 blikje croissantdeeg
1 stuks eierdooier