Uien-olijvenbrood

home > boodschappen > Uien-olijvenbrood

Voorbereiden:
Vet een bakplaat in met 1/2 eetl. olijfolie en stuif er bloem over. Verwarm de oven voor op 200°C. Snipper de gepelde rode uien fijn. Verhit de rest van de olijfolie en fruit hierin de ui 3 minuten en laat deze afkoelen. Zeef het bakmeel en zout boven een kom en voeg paprikapoeder en cayennepeper toe. Hak de olijven fijn.

Bereiden:
Schep de olijven, uien en bieslook door de bloem, voeg de losgeklopte eieren en melk in gedeelten toe en meng tot een zacht, niet plakkerig deeg. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het met een koele hand 2 minuten door. Vorm er een ovaal of rond brood van en leg dit op de bakplaat. Maak met een scherp mes diagonale inkepingen in het deeg. Bak het brood 35-40 minuten in het midden van de oven tot het gerezen en lichtbruin is. Laat het daarna op een rooster afkoelen. Kaas-olijvenbrood voor de broodbakmachine: Doe 3 dl water, 1 eetl. olijfolie, 450 g tarwebloem, 75 g geraspte parmezaanse kaas, 2 theel. gedroogde Italiaanse kruiden (oregano, basilicum, tijm) 1 theel. zout, 2 theel. basterdsuiker en 1 theel. instantgist in de broodmachine, in de door de fabrikant van de machine aangegeven volgorde. Zorg ervoor dat de gist niet bij het zout komt, dus in een apart kuiltje in het meel. Sluit de deksel en kies de bakstand (normaal/basiswit). Voeg 60 g gehakte olijven zonder pit toe na het signaal voor het toevoegen van extra ingrediënten of 5 minuten voor het einde van het kneedproces.

Bereidingstijd:
ca.25 minuten

Voedingswaarde per persoon:
eiwit 8g
vet 6g
koolhydraten 40g
kcal (kJ) 246





Ingrediënten voor 4 personen

2,5 eetl. olijfolie
bloem om te bestuiven
2 rode uien
500 g zelfrijzend bakmeel
1 theel. zout
1 theel. paprikapoeder
mespuntje cayennepeper
100 g groene olijven zonder pit
4 eetl. gehakte bieslook
(vers of diepvries)
2 eieren
1,5 dl melk