Versierde kerstkoekjes

home > gebak-en-snacks > Versierde kerstkoekjes

Bereiding (± 40 minuten

Boven een kom de bloem met basterd- en vanillesuiker, kaneelpoeder en zout zeven. De boter toevoegen en met 2 messen in stukjes ter grootte van een erwt snijden. De dooiers iets loskloppen en toevoegen. Alles tot een deegbal kneden en het deeg verpakt in folie circa 1 uur in de koelkast laten rusten.

De oven voorverwarmen op 160°C. Op een met bloem bestoven werkvlak het deeg uitrollen tot een dikte van circa 3 mm. Met behulp van koekstekers met kerstmotieven koekjes uit het deeg steken en deze op een ingevette of met bakpapier beklede bakplaat leggen. De koekjes circa 15 à 20 minuten iets boven het midden van de oven gaar en lichtbruin bakken. De koekjes op een rooster laten afkoelen.

Boven een kom de poedersuiker zeven. Het eiwit erdoor roeren en het glazuur eventueel met oploskoffie, cacao of levensmiddelenkleurstof kleuren. De koekjes met behulp van een penseel met het glazuur versieren en er taartversieringen indrukken. Voor gespoten versieringen van een stukje bakpapier een puntzakje vormen, vullen met glazuur en het puntje eraf knippen. Lijntjes en toefjes op de koekjes spuiten.

Opmerking:
In geval van heteluchtoven, de temperatuur met 10 à 20°C verlagen.
Kinderen vinden het heel leuk om deze koekjes zelf te bakken en te versieren.

Voor straks eet lekker!

Ingrediënten voor 4 personen

250 g bloem, 75 g Van Gilse Witte of Lichte Basterdsuiker, 1 zakje vanillesuiker, mespunt kaneelpoeder, mespunt zout, 150 g boter of margarine, 2 eierdooiers, 125 g Van Gilse Poedersuiker, 1 eiwit, oploskoffie of cacao of levensmiddelenkleurstof, taartversieringen