Kip in rode wijn

home > koken-met-wijn > Kip in rode wijn

Verhit de olie en boter of margarine in een grote pan met dikke bodem en braad hierin de stukken kip op laag vuur rondom goudbruin. Schep ze er met een schuimspaan uit en houd ze warm. Schenk een beetje vet uit de pan en bak dan de zilveruitjes en blokjes spek tot ze licht kleuren. Strooi de bloem erover en schep deze om.
Schenk de wijn erbij en breng deze al roerend aan de kook. met het bouquet garni, de tenen knoflook , de suiker, de nootmuskaat en zout en peper naar smaak toe. Leg de stukken kip er weer in en laat ze afgedekt op laag vuur 15 minuten stoven.
Voeg de champignons toe en laat het gerecht nog 45 minuten stoven tot de kip gaar is. Schep de kip met een schuimspaan uit de pan en houd ze warm in een dekschaal.
Voeg de cognac toe aan de saus en kook deze 5 minuten in open pan tot hij bindt. Verwijder de knoflook en het bouquet garni.Schenk de saus over de stukken kip en bestrooi met de peterselie. Serveer hierbij eventueel driehoekige croutons.





Ingrediënten voor 4 personen

2 eetlepels olie
50 g boter of margarine
2 ½ kg kip, in 12 stukken
24 zilveruitjes, gepeld
125 g mager gerookt spek, in blokjes
1 eetlepel bloem
1 fles rode wijn
1 bouquet garni
2 tenen knoflook, ongepeld
snufje suiker
versgeraspte nootmuskaat
zout en peper
24 kleine champignons
1 eetlepel cognac
2 eetlepels fijngesneden peterselie, ter garnering
driehoekige croutons, om erbij te serveren (indien gewenst)