Bosbessenvlaai

home > limburgse-vlaaien > Bosbessenvlaai

Eenvoudig gistdeeg zonder ei.

De gist met een klein gedeelte van de melk aanmaken, de melk moet wel lauw zijn. Van de bloem, margarine, suiker, aangemaakte gist en lauwe melk een deeg kneden. Het deeg goed doorkneden en met een doek afgedekt op een warme plaats laten rijzen. Wanneer het goed gerezen is, het deeg opnieuw doorkneden. De tafel en de deegrol met bloem bestuiven en het deeg uitrollen. De plaat inboteren en het deeg erin doen. Het deeg moet aan alle kanten goed tegen de rand van de plaat opgezet zijn. De rand van de plaat afrollen en de vlaai nog eens op een warme plaats laten rijzen en hier en daar met een vork inprikken. Daarna kan de vlaai gevuld worden.

Maak een bodem van gistdeeg volgens recept, prik de gerezen bodem in en bestuif ze met paneermeel. Was de bosbessen en verwijder de steeltjes, laat ze daarna goed uitdruipen. Strooi op de vlaaibodem een laagje suiker en doe de bosbessen erop. De vlaai dan in 15 min. bij 215°C. bakken. Als de vlaai uit de oven komt met suiker bestrooien.





Ingrediënten voor 4 personen

voor eenvoudig gistdeeg zonder ei:

250 g bloem, 15 g gist, 20 g margarine, 20 g suiker, 1 dl melk, zout

voor gistdeeg met weinig ei en boter:

250 g bloem, 30 g boter, zout, 15 g gist, ½ ei, ¾ dl lauwe melk, 30 g suiker

voor gistdeeg met ei en boter:

250 g bloem, 15 g gist, ½ dl melk, 1 ei, 75 g boter, 25 g witte basterdsuiker, zout

Opmerking:

Wil je deze vlaai met weing ei en boter of met ei en boter maken, zie dan ook de bereiding zonder ei, en voeg het ei en boter erbij.

voor de vulling:

¾ kg bosbessen, paneermeel, suiker