Gebakken appel met vanillesaus

home > nagerechten-en-toetjes > Gebakken appel met vanillesaus

Doe de melk in een pan met dikke bodem. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het met een mesje leeg. Laat de zwarte korreltjes in de melk vallen. Leg het vanillestokje in de melk. Boor de klokkenhuizen uit de appels. Schil de appels en snijd ze in vier dikke plakken. Smelt de boter in een koekenpan en bak de appelschijven enkele min. aan beide kanten. Bestrooi de schijven met een beetje suiker en kaneelpoeder. Houd de appelschijven warm door ze met aluminiumfolie af te dekken. Breng de melk aan de kook. Temper de hittebron en laat de melk ongeveer 20 min. trekken. Haal het vanillestokje uit de melk en snijd het in vier stukken. Klop terwijl de melk trekt met een handmixer de eierdooiers en de suiker tot een schuimig mengsel. Giet een klein scheutje warme melk bij het eimengsel en mix alles goed door elkaar. Giet vervolgens bij kleine beetjes tegelijk het eimengsel bij de melk in de pan. Verhit de melk op een niet te hoog vuur. Blijf mixen tot er een lobbige saus is ontstaan. Verdeel de appelschijven, die dakpansgewijs worden neergelegd, over de borden. Giet de warme vanillesaus over en om de appelschijven. Garneer het gerecht met een stukje van het vanillestokje.





Ingrediënten voor 4 personen

250 ml melk, 1 vanillestokje, 2 appels (b.v. Jonagold), 40 g boter, 1 eetl. suiker, 1 theel. kaneelpoeder, 2 eierdooiers, 50 g suiker