Pizza met aubergine en tomaten

home > pizzas > Pizza met aubergine en tomaten

Algemene bereiding deeg: Verbrokkel de verse gist in een kleine kom in een scheutje van het lauwe water. Roer tot de gist is opgelost. Zet de kom op een warme plaats tot de gist blazen vormt. (Roer er, als er droge gist wordt gebruikt, de suiker door.) Doe de gist met het resterende lauwe water en de olie bij de bloem. Meng goed door elkaar.Kneed in 10 min. op een met bloem bestrooid werkvlak tot een soepel deeg. Doe het deeg in een ingevette schaal. Dek af en laat 45 min. op een warme plaats rijzen, tot het volume is verdubbeld. Druk de lucht uit het deeg en kneed het kort door. Bestrijk een pizzavorm met een doorsnee van 30 cm met olie. Leg het deeg in het midden en druk het met de vingers naar de kant. Maak een opstaand randje.

Afwerking:

Verwarm de oven voor op 180º C. Leg de aubergine 20 min. op de bakplaat in de oven, tot hij gaar is. Laat afkoelen. Halveer de aubergine en schep het zachte binnenste in een kom. Roer er het knoflook, het citroensap, de peterselie en de bosuitjes door. Breng op smaak met zout en peper. Draai de oventemperatuur op tot 220º C. Verdeel de auberginepuree over het deeg. Verdeel daarover de plakjes tomaat. Bestrijk ze met olie en bestrooi ze met zout en peper. Strooi er de fijngehakte peterselie en de vers geraspte Parmezaanse kaas over. Schuif de pizza 20 min. in de voorverwarmde oven tot het deeg goudbruin is. Garneer met plukjes peterselie. Tip! De auberginepuree kan ook tevoren worden gemaakt en 3-4 dagen in de koelkast worden bewaard. Ook erg lekker als dipsaus met warm stokbrood of pittabroodjes.





Ingrediënten voor 4 personen

350 g harde tarwebloem, 1 volle eetl. zout, 15 g verse gist of 1 theel. droge gist en 1 theel. suiker, 2 dl lauwwarm water, 1 eetl. olijfolie

voor de vulling:

500 g aubergine, 1 geplet teentje knoflook, 3 eetl. citroensap, 3 eetl. vers gehakte peterselie, 2 fijngesneden bosuitjes, zout, peper

voor de afwerking:

500 g tomaten, in plakjes, 1 eetl. olijfolie, 2 eetl. vers gehakte peterselie, 2 eetl. vers geraspte Parmezaanse kaas, plukjes peterselie voor de garnering