Spaanse pizza

home > pizzas > Spaanse pizza

Algemene bereiding deeg: Verbrokkel de verse gist in een kleine kom in een scheutje van het lauwe water. Roer tot de gist is opgelost. Zet de kom op een warme plaats tot de gist blazen vormt. (Roer er, als er droge gist wordt gebruikt, de suiker door.) Doe de gist met het resterende lauwe water en de olie bij de bloem. Meng goed door elkaar.Kneed in 10 min. op een met bloem bestrooid werkvlak tot een soepel deeg. Doe het deeg in een ingevette schaal. Dek af en laat 45 min. op een warme plaats rijzen, tot het volume is verdubbeld. Druk de lucht uit het deeg en kneed het kort door. Bestrijk een pizzavorm met een doorsnee van 30 cm met olie. Leg het deeg in het midden en druk het met de vingers naar de kant. Maak een opstaand randje.

Afwerking:

Snijd de kipfilets in blokjes. Bak de ui en het spek 5 min. in de olie. Voeg de rijst, de wijn, de bouillon, zout, en peper toe. Breng aan de kook, leg een deksel op de pan en laat 5 min. zachtjes koken. Roer er de paprikablokjes, de knoflookworst, de tomaten en de saffraan door. Laat nog 12-15 min. zachtjes doorkoken, tot de rijst gaar is en het vocht nagenoeg is geabsorbeerd. Roer er vervolgens de blokjes kip doorheen. Verwarm de oven voor op 220º C. Verdeel het rijstmengsel over het deeg. Schuif de pizza 20 min. in de voorverwarmde oven tot het deeg goudbruin is. Garneer met peterselie en paprika.





Ingrediënten voor 4 personen

350 g harde tarwebloem, 1 volle eetl. zout, 15 g verse gist of 1 theel. droge gist en 1 theel. suiker, 2 dl lauwwarm water, 1 eetl. olijfolie

voor de vulling:

3 gaargekookte kipfilets, 1 eetl. olijfolie, 1 gesnipperde ui, 60 g fijngesneden ontbijtspek, 185 g droogkokende rijst, 1¼ dl droge witte wijn, 1¼ dl kippenbouillon, zout, peper, 1 rode paprika, schoongemaakt en het vruchtvlees in blokjes, 125 g Spaanse knoflookworst (chorizo), in plakjes, 4 tomaten, gepeld en ontpit, in blokjes, een paar draadjes saffraan, (peterselie en paprikablokjes voor de garnering)