Rijst met gehakt in wijnbladeren

home > recepten-uit-bulgarije > Rijst met gehakt in wijnbladeren

Smelt de boter in een braadpan en braad het gehakt. Kook de rijst gaar. Giet de rijst af en voeg het bij het gehakt in de braadpan. Strooi het zout, de witte peper, de cayennepeper en de kaneel over de rijst met het gehakt. Roer dit goed door elkaar en laat dit samen minstens 10 minuten al roerend bakken op een laag vuur. Haal de wijnbladeren voorzichtig uit de pot en leg ze plat op een bord. Verwijder het steeltje aan de bovenkant. Leg 1 á 2 theelepels met het rijstgehaktmengsel in het midden van het wijnblad. Vouw het wijnblad tot een vierkant pakketje of in een andere vorm naar gelang de afmeting en vorm van het wijnblad.
Leg het wijnblad met de vouwnaden naar beneden in een grote ovenschaal. Vet de schaal niet in! Leg de pakketjes wijnbladeren in rijen tot de bodem van de ovenschaal vol is. Leg daar eventueel een nieuwe laag op tot de schaal vol is of het mengsel van rijst en gehakt op is. Meng de 2 blikjes tomatenpuree met wat water tot een vloeibaar mengsel. Giet dit over de opgevouwen wijnbladeren in de ovenschaal. Zet het geheel 40 minuten in een voorverwarmde oven op gassatnd4 190°C. Het gerecht is klaar als de wijnbladeren bovenop een beetje bruin beginnen te worden.
Snijd ondertussen de teentjes knoflook klein. Leng de Bulgaarse yoghurt aan met water totdat het een dikke saus is. Strooi 1 theelepel zout en de fijngemaakte knoflookteentjes in de yoghurt en roer het geheel goed door elkaar. Giet de yoghurt tijdens het serveren over de wijnbladeren.

Ingrediënten voor 4 personen

200 g wijnbladeren (uitlekgewicht) (= ca. 1/3 pot wijnbladeren van 700 g) – 500 g (varkens)gehakt – 200 g witte rijst – 2 theelepels zout – 1 theelepel witte peper – ½ theelepel cayennepeper – 2 theelepels kaneel – 2 blikjes tomatenpuree van 70 g – ½ liter Bulgaarse yoghurt – 3 teentjes knoflook – 30 g boter