Gevulde duiven

home > recepten-uit-egypte > Gevulde duiven

Laat de helft van de bulgur weken in ruim kokend water. Maak de duiven van binnen en van buiten goed schoon. Laat de geweekte bulgur in een zeef uitlekken. Doe deze daarna over in een kom en voeg wat zout en peper eraan toe. Vul de duiven met dit mengsel en wel zó dat ze slechts voor 3/4 deel zijn gevuld, omdat het meel tijdens de bereiding vrij sterk zal uitzetten. Steek de buikholten van de duiven dicht. Kook de duiven hierna in lichtgezouten water tot ze gaar zijn. Reken hiervoor op 30-45 minuten. Was intussen de spinazie, laat ze uitlekken en snijd de spinazie daarna in kleine stukjes. Verhit de olie in een pan en fruit er, onder voortdurend omscheppen, de gesnipperde uien en de knoflook in. Voeg daarna de tomatenpuree en een deel van het kookvocht van de duiven (ca. 2 dl) erbij. Laat alles even doorkoken en doe dan de spinazie erbij. Laat alles niet veel langer dan 10-12 minuten koken.*
Neem de duiven uit de bouillon. Leg ze in een ovenvaste schaal en laat ze in een zeer hete oven (ca. 250°) in 5-10 minuten een goudbruine kleur krijgen. Kook het restant van de bulgur gaar. Laat deze daarna in een vergiet of op een zeef goed uitlekken.
Presenteer de duiven op een bedje van slabladeren en schik er schijven tomaat rondom. Dien de spinazie en de gekookte bulgur apart op schalen op.

  • In het oorspronkelijke recept laat men de spinazie gedurende 30 minuten koken. De bij ons gangbare spinaziesoorten verdragen een dergelijk lange kooktijd niet en zouden tot moes koken, hetgeen niet de bedoeling is.
Ingrediënten voor 4 personen

400 g bulgur (grof gestampte tarwe) – 4 (jonge) duiven – zout en peper – 1 kg spinazie – 3 eetlepels arachideolie – 2 uien – 1 teentje knoflook – 3 eetlepels tomatenpuree
garnering: enkele slabladeren – schijven tomaat