Kikkerwtenballetjes, voorgerecht

home > recepten-uit-egypte > Kikkerwtenballetjes, voorgerecht

Week de erwten gedurende 24 uur in ruim water. Ververs het water enige malen. Hak peterselie en koriander fijn. Hak ook knoflook en ui fijn. Spoel de geweekte erwten af onder stromend koud water. Laat ze daarna uitlekken. Maak, met behulp van een keukenmachine, een zeer fijne puree van de kikkererwten, peterselie, koriander, knoflook en ui. Voeg wat zout, peper, komijnzaadpoeder, sesamzaad en bakpoeder toe. Meng alles goed door elkaar. Laat het mengsel 5 minuten staan. Vorm er daarna balletjes zo groot als walnoten van. Bak die in hete olie (180°) in 5-7 minuten goudbruin.
Roer een sausje van sesampasta, citroensap, een beetje water en wat zout en peper.
Presenteer de kikkererwtenballetjes op een bedje van fijngesneden slabladeren en garneer het met de in stukjes gesneden tomaten en ui. Schenk daarna de saus erover.

  • Sesampasta kan men zelf bereiden door heel lichtgeroosterd sesamzaad met een beetje water fijn te malen en daarna te zeven. Het is op sommige markten waar Turkse vrouwen hun inkopen doen soms kant-en-klaar verkrijgbaar. Ook in sommige winkels met een groot assortimant aan producten uit het Nabije en Verre Oosten kan men de pasta kopen.




Ingrediënten voor 4 personen

200 g kikkererwten – 1 bosje peterselie – 1 bosje koriander – 6 teentjes knoflook – 1 grote ui – zout en peper – 1 1/2 theelepel komijnzaadpoeder – 1 eetlepel sesamzaad – 1 mespuntje bakpoeder – olie om in te bakken – 2 eetlepels sesampasta* – 1 citroen garnering: 3-4 slabladeren – 2 tomaten – 1/2 ui