Tajine Van Lamsvlees Met Pruimen 1

home > recepten-uit-marokko > Tajine Van Lamsvlees Met Pruimen 1

Meng de geraspte ui met peper, zout en ras el hanout en bedek er de vleesstukken mee. Laat in de koelkast 30 minuten tot 2 uur intrekken.
Smelt 1 eetl. boter in een lage pan met een dikke bodem. Voeg het vlees toe en laat aan alle kanten licht bruinen. Voeg saffraan, water en pijpkaneel toe en breng aan de kook. Doe dan een deksel op de pan en laat 1,5 uur op een laag vuurtje sudderen of totdat het vlees gaar is (hangt af van de kwaliteit van het vlees dat u gebruikt). Laat het geheel lichtjes afkoelen en verwijder het vlees. Kruid met peper en zout. Schep het vet van de saus of laat de saus een nacht afkoelen en verwijder het vet dan. Zet in dat geval het vlees in de koelkast.
Verhit een theel. olie en een theelepel boter in een middelgrote pan. Voeg de uiringen toe en besprenkel met suiker, peper en zout volgens smaak. Laat gedurende 15 minuten op een middelhoog vuur bruin worden. Zet dan het vuur laag en bak de uien verder tot ze heel zacht en bruin zijn. Voeg de tomaten en het braadvocht van het lamsvlees toe en breng aan de kook. Voeg vlees, kikkererwten en pompoen toe en laat 15 minuten met een deksel op de pan sudderen. Voeg dan de pruimen toe en laat dan, zonder deksel ongeveer 15 tot 20 minuten inkoken. Voeg nog kruiden naar smaak toe.
Serveer onmiddellijk met harissa en pitabrood. Commentaar: De harissa is m.i. niet noodzakelijk en ik persoonlijk eet het liever met rijst.





Ingrediënten voor 4 personen

Hoofdgerecht

Ingrediënten voor 4 personen:

1,5 kg lamsvlees (een beetje vet mag best) in stukken van 3 cm
3 middelgrote uien – 1 geraspt en 2 in dikke ringen
3 theel. ras el hanout, plus eventueel meer
naar smaak zout en versgemalen peper uit de molen
1 eetl. en een theelepel boter
1 grote snuif saffraan
7,5 dl water
1 stuk pijpkaneel
1 theel. olijfolie
2 theel. suiker
1 klein blik tomaten
1 klein blik kikkererwten
3 koppen pompoen in stukken (vul een litermaat tot op 7,5 dl hoogte) 3/4 kop gehalveerde, ontpitte pruimen (vul een litermaat tot 2 dl hoogte)
harissa saus (zie afzonderlijk recept of koop het in de winkel)
pita brood