Bruine bonensoep met appel (vegetarisch)

home > recepten-uit-nederland > Bruine bonensoep met appel (vegetarisch)

Week de gewassen bruine bonen een nacht tevoren. Breng in een grote pan 2 liter water aan de kook en doe hierin de bruine bonen met het bonenkruid, het laurierblad en het piment. Maak de soepgroente schoon terwijl de bonen koken. Snijd de prei in ringen, pel en snipper de uien, snijd de selderijknol in plakken, schil ze en snijd ze in dobbelsteentjes, hak of snijd de bladselderij fijn. Reken 1½ tot 2 uur kooktijd voor de bruine bonen, afhankelijk van de versheid. Voeg er het laatste half uur de klein gemaakte groente en de gierst bij en laat alles samen gaar worden. Giet er eventueel nog wat water bij als de soep te compact dreigt te worden. Schil intussen de appel, haal het klokhuis eruit en snijd het vruchtvlees in blokjes; bedruppel ze direct met citroensap tegen bruin verkleuren. Bak de appelblokjes heel even in de hete boter en schep ze er daarna uit. Breng de soep op smaak met miso (of marmite) en met mosterd. Serveer de bruine bonensoep gegarneerd met appelblokjes.





Ingrediënten voor 4 personen

Ingrediënten voor 4 personen:

250 g bruine bonen, 2 l water, bonenkruid, 1 laurierblad, 5 pimentkorrels, 2 stokken prei, 2 uien, ½ selderijknol, ½ bosje bladselderij, 50 g gierst, 1 zure appel, citroensap, 1 eetl. boter, 1 eetl. miso (of marmite), 1 eetl. mosterd.