Hotpot van speklappen

home > recepten-uit-nederland > Hotpot van speklappen

Verwarm de oven voor op 180°C. Ontdoe het vlees indien nodig van zwoerd en overtollig vet en snijd het in dobbelstenen. Doe de stukken in een braadpan, bedek ze met koud water en breng het aan de kook. Laat ze goed uitlekken. Schil de aardappelen en schaaf er dunne plakken van. Doe spek, aardappelen, ui en appelen in een ondiepe ovenvaste schaal en bestrooi naar smaak elke laag met peper en zout (let op het spek is al zout!). Eindig met een laag aardappelen. Roer het water door het appelsap en giet dit langzaam in de schaal. Dek deze af en laat hem 1½ uur in de oven staan. Laat de boter met de olie in een kleine pan smelten. Neem het deksel van de ovenschaal en bestrijk de bovenste laag aardappel met het gesmolten vet. Laat de schaal nog 30 min. onafgedekt in de oven staan tot de aardappelen goudbruin zijn.





Ingrediënten voor 4 personen

Ingrediënten voor 6 personen:

750 g magere speklappen, 1 kg aardappelen, 1 kleine ui in dunne plakjes, 2 moesappelen geschild en in dunne plakken gesneden, 2 theel. fijngehakte verse salie, 150 ml ongezoet appelsap, 150 ml water, 15 g boter, 1 eetl. plantaardige olie.