Kiesjeliesj (Hamansoren)

home > recepten-uit-nederland > Kiesjeliesj (Hamansoren)

De gezeefde bloem in een diepe kom doen. In het midden van de bloem een kuil maken. De eieren schuimig kloppen en de olie erdoor mengen. Eieren, water en zout in de kuil gieten. Met een houten lepel vanuit het midden alles mengen, dan kneden tot een soepel deeg dat niet aan je handen moet blijven kleven. Van dit deeg tien ballen maken en deze een uur laten rusten. Op een met meel bestrooide ondergrond de ballen papierdun uitrollen. Uit het deeg ruiten steken van ca 7 cm. Deze in hete frituurolie goudgeel bakken. De Hamansoren met een schuimspaan uit de frituur nemen en ze goed laten uitlekken. Voor het serveren poedersuiker erop strooien. De droge kiesjeliesj in een trommel bewaren.





Ingrediënten voor 4 personen

Ingrediënten voor 4 personen:

Recept voor Poerim
Hamansoren is oorspronkelijk een sefardisch recept (afkomstig van joden uit Spanje, Portugal en Noord Afrika), Huelos de Haman. Huelos betekent blaadjes, als je deze blaadjes bakt krullen ze om tot oren, of in ieder geval iets dat daar op lijkt… Kiesjeliejs is de Nederlands – Jiddisje benaming voor dit Poerimgebak.

400 g bloem, 4 eieren, 2 theel., olie, 1 theel., zout, 4 eetl. water, olie om te frituren.