Tomatenstamppot

home > recepten-uit-nederland > Tomatenstamppot

Pel de tomaten. (Leg ze in (bijna kokend) heet water tot de schil barst. Ongeveer een halve minuut.
Snijd de tomaten in stukken (grove stukken).
Snipper de ui.
Schil de aardappelen.
Snijd de kaas in blokjes van maximaal een centimeter.
Tijd: ongeveer een half uur
Zet de aardappelen met wat zout op. Het wordt stamppot, dus ze moeten goed gaar zijn. Duur: ongeveer 20 tot 25 minuten. Zodra de aardappelen op het vuur staan, zet je de tomaten met een klein beetje water met zout en peper op het vuur.
Duur: ongeveer 15-20 minuten, de tomaten moeten helemaal uit elkaar gevallen zijn.
Fruit in een steelpannetje (niet te klein) de uien tot ze glazig zijn. Doe ongeveer de helft hiervan bij de tomaten.
Zeef de tomaten, het vocht vang je op in het steelpannetje met de helft van de gefruite uien. Hier wordt de saus van gemaakt.
De aardappelen zijn nu ook ongeveer goed en kunnen worden afgegoten. Doe nu het tomatenvlees bij de aardappelen, de kaas erbij en met een stamper goed stampen.
De saus aan de kook brengen en met wat maïzena indikken.
Tips:
Gebruik bij voorkeur vleestomaten
Gebruik géén geraspte kaas (de kleine blokjes zijn juist zo lekker)
Gebruik oude kaas, zeker niet jonger





Ingrediënten voor 4 personen

Ingrediënten voor 4 personen:

± 1,5 kg aardappelen
± 1 kg tomaten (bij voorkeur vleestomaten)
1 à 2 uien
400 g oude kaas
een eetl maïzena
peper naar smaak
zout naar smaak