Urker kapkool

home > recepten-uit-nederland > Urker kapkool

Snijdt de kool in stukjes en de uien in ringen. Was de kool en de uien even in de pan waarin u de groente gaat opzetten. Laat de kool en de uien bij elkaar in de pan en doe er de (ongeschilde!) stoofperen bij. Zet de pan op het vuur en laat het geheel ongeveer twee uur koken. Ondertussen schilt u de aardappelen en snijdt u het spek in plakjes. Bak het spek goed uit. Neem na twee uur de pan van het vuur en haal de peren eruit. Doe dan de kool en de uien in een vergiet en laat ze uitlekken. Vang het kookvocht in een pan op en kook daarin de aardappelen in ongeveer twintig minuten gaar. Als de aardappelen gaar zijn giet u ze af. Vervolgens doet u de kool en de uien bij de aardappelen. Let erop dat de pan waarin u de kapkool maakt groot genoeg is! Stamp dan in de grote pan de kool, de uien en de aardappelen goed door elkaar. (“Kappen” is Urks voor “stampen”). Maak de kapkool af met azijn en peper. Zet de pan met kapkool op tafel. Schep ieder een berg daarvan op het bord en plaats de ongeschilde stoofpeer er bovenop. Maak in de berg een kuiltje en giet daar een beetje spekvet in. Als u dat te vet vindt kunt u natuurlijk zelf jus maken. Verdeel tenslotte de plakjes spek onder uw eters.





Ingrediënten voor 4 personen

Ingrediënten voor 4 personen:

1 witte kool van ongeveer 1 kg, 1 kg uien, 6 grote stoofperen, 1½ kg aardappelen, flink stuk doorregen spek, scheutje azijn, zout, peper, eventueel nootmuskaat.