Vis met sesamsaus (samakah narrah)

home > recepten-uit-saudi-arabie > Vis met sesamsaus (samakah narrah)

Wrijf de schoongemaakte vissen van binnen en van buiten in met 2 theelepels zout. Schenk een beetje van de olie in een ovenvaste schaal, leg de vissen erin en schenk de rest van de olie erover uit; laat zo 15 minuten staan.
Verwarm intussen de oven voor op 200°C.
Snipper de prei en de gepelde uien en knoflook, en snijd de paprika’s, ontdaan van zaad en zaadlijsten, in kleine reepjes. Verhit de olie in een koekenpan en fruit de prei, ui en knoflook goudgeel en voeg na enige minuten de paprika toe en de fijngehakte walnoten. Bak het geheel ca. 5 minuten op matig vuur en doe er vervolgens de peterselie en de ontpitte en gehalveerde druiven bij. Breng op smaak met zout, peper en paprikapoeder. Stop deze vulling met een lepel in de buikholte van de vissen en steek deze dicht met houten prikkers. Zet de schaal in de oven en bak de vis ca. 45 minuten. Vermeng intussen voor de saus de uitgeperste knoflook met tahin, water of bouillon, citroensap en zout.
Serveer deze saus bij de vis en garneer de gebakken vis met gehakte walnoten en gehakte peterselie.





Ingrediënten voor 4 personen

1-1 1/4 kg harder of makreel (kleine exemplaren) – 3 theelepels zout – 1 dl olijf- of zonnebloemolie – 3 dunne preien – 3 middelgrote uien – 3 tenen knoflook – 1 groene en 1 rode paprika – 4 eetlepels olijf- of zonnebloemolie – 100 g walnoten – 2 eetlepels gehakte peterselie – 100 g witte druiven – 1/2 theelepel zout – 1/2 theelepel peper – 1/2 theelepel paprikapoeder
saus: 2 teentjes knoflook – 100 g tahin (sesampasta) – 1 dl water of bouillon – 4 eetlepels citroensap – 1 theelepel zout
garnering: 50 g gehakte walnoten – 4 eetlepels gehakte peterselie