Grootmoeders salade

home > salades-en-spreads > Grootmoeders salade

Snijd aardappelen, augurken en kaas in kleine blokjes. Hak de gepelde eieren fijn. Maak een sausje van kwark, augurkennat, suiker, zout, peper, aromazout, peterselie en zilveruitjes. Meng alle ingrediënten door deze saus.
Het is nauwelijks voorstelbaar dat de aardappel, die vierhonderd jaar geleden door de Spaanse veroveraars uit Amerika werd mee gebracht, tot tegen de negentiende eeuw uitsluitend als siergewas werd beschouwd. Pas in de laatste tweehonderd jaar is de aardappel geworden tot een van de belangrijkste voedingsmiddelen, die op allerlei manieren in gerechten kan worden gebruikt en waarvan de smaak zelden verveelt. Ook in salades kunnen aardappelen een belangrijke rol spelen als basisingrediënt, waarbij de combinatie met kaas altijd gelukkig is.





Ingrediënten voor 4 personen

500 g gekookte aardappelen, 3 augurken, 250 g jong belegen kaas, 4 hard gekookte eieren, 3 eetl. kwark, 3 eetl. augurkennat, 1 theel. suiker, zout, peper, aromazout, 2 eetl. fijngehakte peterselie, 1 eetl. zilveruitjes