Kalfskroketten & bitterballen

home > snacks > Kalfskroketten & bitterballen

Snijd 500 gram mager kalfsvlees in plakken, breng deze in 3/4 liter water met 1/4 kleine ui, 1 takje peterselie,1 takje selderij, een snufje tijm, zout en peper aan de kook.
Kook het vlees in ca.2 uur op een laag vuur gaar, haal het vlees uit de pan en snijd het heel fijn, zeef de bouillon.
Maak een roux-saus met 70 gram boter, 80 gram bloem en een 1/2 liter van de bouillon, roer er 1 dl. slagroom door en laat de saus op een laag vuur nog ca.5 minuten doorkoken.
Klop 1 eierdooier los met 1 eetlepel saus en roer dit van het vuur af, door de saus, meng er het kalfvlees en 1 eetlepel fijngehakte peterselie door, strijk deze kalfsragout uit op een plat bord en laat het afkoelen en opstijven.
Vorm van de kalfsragout 16 gelijke rolletjes van ca. 6 cm. voor kroketten, of 32 gelijke balletjes met een doorsnee van ca,3 cm. voor bitterballen,
strooi in een diep bord bloem, klop in een ander diep bord 2 eieren los met 2 eetlepels koud water en strooi in een derde bord paneermeel.
Wentel achtereenvolgens de kroketten/bitterballen door de bloem, dan door het ei en tenslotte door het paneermeel,ze moeten helemaal bedekt zijn.
Frituur de kroketten/bitterballen in frituurolie of vet van 180ºC. respectievelijk met niet meer dan 4 of 8 tegelijk in 4 minuten goudbruin, laat ze even op keukenpapier uitlekken en houd ze warm.
Opmerking:
Erg lekker met een beetje mosterd





Ingrediënten voor 4 personen

500 g mager kalfsvlees
1 ui
1 takje peterselie
1 takje selderij
tijm
zout en peper
70 g boter
80 g bloem
1 dl slagroom
1 ei
paneermeel
water