Gestoofde kabeljauw met champignons, groene kruiden in roomsaus

home > spar-recepten > Gestoofde kabeljauw met champignons, groene kruiden in roomsaus

Per portie: energie 3080 KJ, 736 Kcal, 41 g. eiwit, 50 g. vet, 28 g. koolhydraten
Bereidingstijd: 40 minuten + 20 minuten in de oven

Wijnadvies:
Kaapse Roos Chenin Blanc Zuid Afrika

Succestip:
Bestrooi de schotel voordat hij de oven in gaat met geraspte kaas en paneermeel.
Smelt de roomboter in een stoofpan zonder dat de boter bruin kleurt. Laat de sjalotten en champignons in de pan stoven. Voeg de witte wijn, creme fraiche en kruiden toe en laat het geheel zachtjes inkoken.

Schrap in de tussentijd de worteltjes en kook ze bijna gaar in water met peper, zout en een schepje suiker. Maak de gekookte aardappelen fijn met een pureestamper en voeg er de gekookte melk en olijfolie aan toe.

Breng de puree op smaak met peper en zout. Bestrijk een ovenschotel met gesmolten boter en leg hier de kabeljauwfilets in, gekruid met peper en zout. Bedek de kabbeljauwfilets met de champignon-kruidensaus. Schep vervolgens de aardappelpuree er bovenop en strijk de puree glad.

Besprenkel het geheel daarna met de overige gesmolten boter en bak het gerecht in een voorverwarmde oven in ca. 20 minuten en 220°C goudbruin.





Ingrediënten voor 4 personen

- 600 g. kabeljauwfilet – 25 g. roomboter – 250 g. champignons – 2 fijngesneden sjalotjes – 1 glas witte wijn – 1 bakje creme fraiche – 2 eetlepels gehakte peterselie – 2 eetlepels gesneden bieslook – 2 eetlepels gehakte bladselderij – 500 g. gekookte aardappels – 1 1/2 dl. olijfolie (Carbonell) – 0,3 liter gekookte melk – 50 g. gesmolten roomboter – 1 bos verse worteltjes – 1 eetlepel gehakte peterselie – 1 schepje suiker (van Gilse) – versgemalen peper en zout