Krokante bladerdeegbakjes gevuld met pruimen, overbakken met een luchtige sabayon

home > spar-recepten > Krokante bladerdeegbakjes gevuld met pruimen, overbakken met een luchtige sabayon

Per portie: Energie 1673 KJ, 399 Kcal, 5 g. eiwit, 25 g. vet, 35 g. koolhydraten
Bereidingstijd: ca. 55 minuten

Wijnadvies:
Muscat De Beaume de Venise is een fruitige dessertwijn, die u ijskoud dient te serveren, anders is hij veel te zoet en komen de aromas niet tot hun recht.

Succestip:
Bak de bladerdeegbakjes van tevoren en bewaar ze droog tot gebruik.
Laat de bladerdeegplakken ontdooien.

Bestrijk de ovenbakjes met de zachte boter. Vouw nu het bladerdeeg in de bakjes en laat de punten over de rand hangen. Prik het deeg in met een vork, bestrijk het met wat losgeklopt ei en bestrooi met een beetje poedersuiker. Bedek het deeg in het midden met aluminiumfolie en vul het ovenbakje met de spliterwten of gedroogde bonen. Bak het deeg in ongeveer 10 minuten af in een voorverwarmde oven op 180C, totdat het goudbruin en net gaar is.

Neem de bakjes uit de oven en verwijder het folie met de spliterwten of gedroogde bonen. Leg nu de uitgelekte pruimen erin en zet het geheel nog 5 minuten in de oven.

Meng in de tussentijd de losgeklopte eierdooiers met de Muscat de Beaume de Venise en een beetje van de siroop van de pruimen. Klop dit mengsel in een heetwaterbad (au bain marie) tot
het geheel langzaam dikker begint te worden. Zorg dat het geen roerei wordt, dan moet u opnieuw beginnen!

Giet deze sabayon over de pruimen en zet de bakjes onder
de grill van de oven.

Haal de bladerdeegbakjes uit de over als ze goudbruin gekleurd zijn en leg ze op bordjes. Garneer met topjes verse munt.

Warm serveren.





Ingrediënten voor 4 personen

Nagerecht voor 4 personen

- 20 g. zachte boter om bakvormpjes in te vetten – 4 ronde ovenvaste bakjes – 4 plakken bladerdeeg (Koopmans-Diepvries) – 1 eetlepel poedersuiker (van Gilse) – 200 g. spliterwten of gedroogde bonen (Silvo) – 4 stukken aluminiumfolie – 1 pot uitgelekte Santa Clara pruimen op siroop (Aarts) – 4 eierdooiers, losgeklopt – 1 glas Muscat de Beaume de Venise – topjes verse munt