Zweden: Gravad Lax (Gemarineerde zalm)

home > spar-recepten > Zweden: Gravad Lax (Gemarineerde zalm)

Per portie: energie 1911 KJ, 455 Kcal, 50 g. eiwit, 25 g. vet, 10 g. koolhydraten
Bereidingstijd: ca. 25 minuten + 48 uur marineren

Wijnadvies:
Riesling Classic, P. Mertens, Duitsland

Succestip:
Als u het maar voor 4 personen wilt gebruiken, verpak de overige zalm in een diepvrieszak en vries hem in voor later gebruik (maximaal 4 weken).
Verdeel de zalm in 2 gelijke helften en leg deze met de velzijde in een ondiepe schaal. Was vervolgens de dille en strooi deze grof gesneden over de zalm.

Meng het zeezout met suiker en de peperkorrels en strooi deze gelijkmatig over de dille. Leg nu de helften op elkaar en dek deze af met plasticfolie. Leg er een plakje op en zet er iets zwaars op, zodat de zalm goed onder druk komt te staan. Plaats de zalm ca. 48 uur in de koelkast. Draai de zalm regelmatig om en giet het vocht dat eruit komt er weer overheen.

Bij gebruik de kruiden er afschrapen, de zalm met een dun mes in dunne plakken snijden en serveren met de mosterdsaus.

Maak de mosterdsaus door alle ingrediënten door elkaar te mengen.





Ingrediënten voor 4 personen

- 2 kg. gefileerde, verse zalm met vel, zonder graatjes – 1 bos verse dille met stelen – 4 eetlepels grof zeezout (Verstegen) – 60 g. suiker (van Gilse) – 2 eetlepels fijn gekneusde, witte peperkorrels (Verstegen)

Voor de saus: – 3 eetlepels mayonaise (Spar) – 1 eetlepel mosterd (Spar) – 2 theelepels honing (Spar) – 2 eetlepels fijngesneden dille versgemalen peper en zout