Hollandse appeltaart

home > taarten > Hollandse appeltaart

Snijd de koude boter in kleine stukjes.
Maak van de volkorenbloem, de gemalen noten, de suiker, het bakpoeder, de in stukjes gesneden boter en 2 van de eieren met koele handen snel een soepel deeg.
Verdeel het deeg in 2/3 en 1/3 deel en zet het 1 uur in de koelkast.
Rol het deeg op een dun met bloem bestoven werkvlak tot 2 ronde lappen uit.
Maak 1 lap met een doorsnee van 35 cm en 1 lap met een dikte van ½ cm.
Vet een springvorm van 28 cm doorsnee in en bekleed hem met de grootste deeglap.
Druk de randen vast en snijd de bovenrand bij.
Snijd de ½ cm dikke lap in repen van 3 cm.
Verwarm de oven voor op 175°C.
Klop het laatste ei los.
Prak de spijs met de helft van het losgeklopte ei en de citroenrasp los en verdeel dit gelijkmatig over de bodem.
Verdeel de frambozenjam erover.
Schil de appels en snijd ze in vieren.
Verwijder het klokhuis en snijd de kwarten in dunne partjes.
Bestrooi de partjes appel met de kaneel en schik ze dakpansgewijs in cirkels op de jam.
Bestrooi met de amandelen en dek de taart met de deegrepen in een ruitpatroon af.
Bestrijk het deeg met de rest van het losgeklopte ei en bak de taart in het midden van de oven in 60-70 minuten mooi bruin en gaar.





Ingrediënten voor 4 personen

200 g koude boter
350 g volkorenbloem
200 g fijngemalen hazelnoten (met vlies)
150 g lichtbruine basterdsuiker
½ theelepel bakpoeder
3 eieren
bloem om te bestuiven
150 g amandelspijs
de rasp van 1 citroen
3 volle eetlepels frambozenjam
4-5 stevige friszure appels
1½ theelepel kaneel
3 eetlepels geschaafde amandelen