Gentse stoverij

home > winterkost > Gentse stoverij

(Algemene werkwijze:, typisch Vlaamse gerechten) Het vlees met lauw water afwassen en drogen met een zuivere doek. Boter of vet goed laten bruinen in de stoofpan. Het vlees langs alle zijden goed bruinen. Specerijen bijvoegen. Naar de aard der bereiding bouillon, water of bier bijgieten, niet op het vlees. Stoofpan goed dichtsluiten en de inhoud gaar laten worden. Zo nodig het vocht ontvetten. Het vlees eruit nemen en het braad en stoofvocht binden. (let wel:) bij het smoren wordt minder vocht gebruikt dan bij het braden.

De ajuinen lichtjes laten bruinen. Het met peper, zout, laurier en ajuin gekruide vlees omtrent 1½ – 2 uur laten stoven. Daarna uit de pan nemen en het achtergebleven vocht goed roeren, zodat eventueel aanbaksel van de bodem van de pan loslaat. De azijn toevoegen en binden met de aardappelbloem. De saus kan eventueel ontvet worden, maar dan moet je hem eerst laten afkoelen en het vet eraf scheppen. Serveer met gewone aardappelen, frites of rijst. Hierbij laat een pint zich goed smaken.





Ingrediënten voor 4 personen

500 g vlees, dat kan van alles zijn: lever, nier, zwezerik in stukjes gesneden, 50 g boter, ½ theel. peper, ½ theel. zout, 1 laurierblad, 50 g ajuin (ui), 2 eetl. dragonazijn, 1 eetl. aardappelbloem, mespunt tijm, 1 dl water