Pikant varkensvlees met groenten en cashewnoten

home > wok-recepten > Pikant varkensvlees met groenten en cashewnoten

Roer 1 eetl. slaolie, 1 theelepel sherry, 1 theel. zout, 1 mespunt
peper en 2 theel. aardappelmeel in een kom door elkaar.
Snijd het vlees in blokjes, schep die door de marinade en laat ze ± 10 minuten marineren.
Pel de ui en snijd hem in vierkantje stukjes.
Was de paprika, maak hem schoon en snijd hem in blokjes.
Was het pepertje, snijd de kapjes eraf, verwijder de zaadjes en snijd het in dunne ringetjes.
Maak de winterwortel schoon en snijd hem in blokjes.
Veeg de champignons met keukenpapier schoon en snijd ze in vierkante stukjes.
Breng in een pan ruim water aan de kook en kook de blokjes wortel ± 3 minuten.
Schep ze met een schuimspaan in een zeef, spoel ze onder koud stromend water af en laat ze uitlekken.
Kook de champignons ± 1 minuut in hetzelfde water.
Spoel ze in een zeef onder koud stromend water af en laat ze uitlekken.
Schep de ui, paprika, peperringetjes, wortel en champignons in een kom door elkaar.
Los in een andere kom ¼ bouillontablet in 1 dl kokend water op.
Roer de oestersaus, de sesamolie, de sojasaus, de suiker, de rest van de sherry, de rest van het zout en 1 mespunt peper tot een sausje. Hang de zeef in een steelpan en zet die in de buurt van de wok.
Breng in een pan ½ liter water met de rest van het bouillontablet aan de kook, voeg de rijst toe en kook die in ± 20 minuten gaar. Verwarm 4 borden voor. Verhit de wok op hoog vuur, schenk er de rest van de slaolie in en verhit deze.
Laat het vlees intussen op keukenpapier uitlekken.
Zet het vuur lager zodra er een lichte walm van olie afkomt.
Doe het vlees in de wok en bak het al omscheppend 2-3 minuten.
Schep het vlees met de olie in de zeef boven de steelpan. en maak de wok schoon.
Verhit de wok opnieuw, voeg 2 eetl. van de warme olie (uit de steelpan) toe en verhit deze.
Voeg de groenten toe en roerbak ze ± 2 minuten.
Schep het vlees erdoor en bak het ± 1 minuut mee.
Schenk het sausje erbij en laat het al omscheppend in ± 3 minuten iets inkoken.
Roer de rest van het aardappelmeel in een kopje met ½ eetlepel koud water tot papje, schenk dit al roerend in de wok en laat de saus al roerend licht binden. Giet de rijst af, schep hem in timbaaltjes en druk goed aan.
Keer de timbaaltjes boven de warme borden en laat de rijs op de borden glijden.
Schep het vlees-groentegerecht ernaast en strooi er de cashewnoten over.





Ingrediënten voor 4 personen

1 dl slaolie
3 theelepels droge sherry
2 theelepels zout
witte peper
4 theelepels aardappelmeel
400 g varkenshaas
1 kleine ui
1 groene paprika
1 rode Spaanse peper
100 g winterwortel
4 kastanjechampignons
1 kippenbouillontablet
1 eetlepel oestersaus (Chinese Emperor)
1 theelepel sesamolie (Chinese Emperor)
1 theelepel Chinese sojasaus (Chinese Emperor)
½ theelepel suiker
300 g langkorrelrijst
50 g ongezouten cashewnoten