Franse erwtensoep

home > erwtensoepen > Franse erwtensoep

Neem de doperwten uit de diepvriezer en laat ze gedeeltelijk ontdooien. Snijd intussen de aardappelen in kleine stukjes en snipper de bosuitjes.
Breng de helft van de bouillon aan de kook. Voeg de in stukjes gesneden aardappelen toe en wacht tot alles opnieuw aan de kook is gekomen. Temper de warmtebron en laat alles zachtjes koken. Voeg na 5 minuten de doperwten toe. Laat alles dan nog 10-12 minuten zachtjes koken tot de doperwten gaar zijn. Gebruik de staafmixer om er een fijne pureesoep van te maken. Voeg de rest van de bouillon en de bosuitjes toe en breng alles, onder voortdurend roeren, aan de kook. Roer in een kom eidooiers en room los. Voeg er 5 eetlepels hete soep aan toe. Roer het mengsel door de soep. Neem onmiddellijk daarna de pan van de warmtebron. Schep eieren en/of ham door de soep. Blijf nog 1 minuut in de soep roeren. Voeg naar eigen smaak en inzicht nog wat zout en/of peper toe.
Serveertips:
Presentatie: dien de soep op in een voorverwarmde terrine. Strooi er peterselie over. Geef er warm en knapperig, bij voorkeur zelf afgebakken stokbrood bij.

Ingrediënten voor 4 personen

De soep kan met een beetje goede wil binnen een half uur op tafel worden gebracht.
500 gram doperwtjes, diepgevroren; 350-450 gram aardappelen (afkokers) geschild; 4 bosuitjes, met veel groen; 1 3/4 liter groente-of kippenbouillon, eventueel van tabletten; 2 eierdooiers; 1½ dl slagroom; zout; witte peper uit de molen; 1½ eetlepel fijngehakte (blad) peterselie; 3-4 eieren, hard gekookt, tot grove kruimels gehakt of 200-250 gram gekookte ham, dikke plakken, tot grove kruimels gehakt