erwtensoepen

Erwtensoep, ook wel snert genoemd, is een dikke soep, gemaakt van spliterwten. Andere landen, zoals Engeland en Duitsland, kennen ook erwtensoep, maar het traditionele Nederlands gerecht dat in de winter gegeten wordt is een sterk gebonden versie.

De soep smaakt het beste als deze in een grote hoeveelheid wordt bereid, en daarna voor consumptie nog een dag blijft staan. Gekoeld blijft de soep een aantal dagen goed, maar hij kan ook prima worden ingevroren in een diepvriezer (3 maanden). De hoeveelheden van de diverse ingrediënten variëren. In totaal moet er zoveel groente aan de soep worden toegevoegd dat de massa bijzonder dik wordt, eerder lijkend op pap dan op soep. Traditioneel wordt snert altijd in Woerden tijdens de jaarmarkt van de stad gegeten.

Veel traditionele recepten hebben als enige groente knolselderij en prei. Dus geen aardappel, geen wortels en geen ui. Vooral toevoeging van aardappels is controversieel, en wordt vaak gedaan om de structuur dikker te maken en zo de kooktijd te bekorten.

Met b.v… … erg lekker!
De soep wordt traditioneel gegeten met roggebrood, belegd bijvoorbeeld met katenspek of kaas of alleen boter. In veel families zijn pannenkoeken het traditionele dessert na erwtensoep, een traditie die ook in Scandinavische landen bekend is. Maar het kan ook anders b.v. Erwtensoep met whiskey of Erwtensoep met rijst en sambal of Koosjere erwtensoep, of een recept (recept 010) van eigenhand, ondek het op deze speciale pagina, voor straks veel eetplezier!

Erwtensoepen