Tanja's snert(dag)

home > erwtensoepen > Tanja's snert(dag)

Snij de knolselderij, de gepelde ui en de prei in stukjes. Schil de aardappels en snij in grote stukken
Zet een pan gevuld met ongeveer 2 liter water op het vuur met de spliterwten, de stukjes knolselderij en de varkenskrabbetjes of poot. Na een half uur kan de in stukken gesneden aardappel en de ui en eventueel prei erbij. Haal na een een klein uurtje de varkenskrabbetjes uit de pan en haal het vlees van de botten en snij dit in kleine stukjes. Roer ondertussen de soep goed door en als het goed is vallen de appies en de stukjes knolselderij uit elkaar en zijn de spliterwten één geworden met het water. Zoniet, pureer dan met de staafmixer alles enigszins glad: er mag best een brokje knolselderij tussen blijven drijven hoor! Doe de gesneden stukjes vlees van de varkenskrabbetjes weer terug, samen met het ontbijtspek in stukjes in de pan. Voeg later de rookworst toe en laat nog twintig minuutjes garen. Maak af met zout en peper. Mocht de erwtensoep nu echt te dik worden tijdens het bereiden, dan kun je het altijd verdunnen door het met water aan te lengen.
Serveertips:
Garneer de soep eventueel met het groen van de knolselderij en serveer het met wie dit lekker vindt: roggebrood met katenspek.

Ingrediënten voor 4 personen

Een goed gevulde erwtensoep.
1 pak of zak spliterwten van 500 gram, 1 knolselderij en het groen daarvan, 2 aardappelen, 1 ui, eventueel 1 prei, 500 tot 750 gram varkenskrabbetjes of een varkenspoot, 1 grote goede rookworst van de slager, 250 gram ontbijtspek, zout en peper.