Erwtensoepje van toen en nu

home > erwtensoepen > Erwtensoepje van toen en nu

Was de erwten.
Snijd het bot van de schouderkarbonades (hiermee voorkom je botsplinters in de soep). Als je magere varkenslapjes gebruikt is dit niet nodig.
Doe de erwten, schouderkarbonades, 2 laurierblaadjes, 1 bouillonblokje, zuurkoolspek en de 2 liter koud water in een grote soeppan. Breng dit geheel onder af en toe roeren aan de kook. Schuim regelmatig af. Laat dit alles ca. anderhalve uur zachtjes koken (af en toe roeren).
Snijd in de tussentijd de knolselderij in kleine blokjes van 1 bij 1 cm.
Snijd de prei in smalle ringen.
Snijd de uien en winterwortel in ringen en stukjes (niet nodig indien je de hutspot groenten gebruikt). Hak de selderij fijn (pakje of de selderij van de knol zelf).
Haal na anderhalf uur het vlees en het zuurkoolspek uit de pan. Verwijder ook de laurierblaadjes.
Snijd het vlees fijn en doe deze met alle groenten en het tweede bouillonblokje terug in de pan. Je kan het zuurkoolspek laten afkoelen en later met roggebrood bij de soep eten, zelf snijd ik het spek ook altijd fijn en doe deze terug in de pan.
Laat de soep nog zo`n 30 a 40 minuten zachtjes koken. De blokjes knolsederij zijn dan heel zacht geworden. Als de soep te dik is leng deze dan aan met nog wat water. Dit is over het algemeen echt nodig en meestal doe ik dit direct nadat ik de groeten heb toegevoegd.
Afhankelijk van een verse of Unox rookworst deze 10 minuten laten meeverwarmen in de soep. Uit de soep halen en in plakjes snijden en weer toevoegen aan de soep. Dit kan je doen in de laatste 20 minuten kooktijd van de soep. Proef de soep en voeg eventueel nog wat zout of peper naar smaak toe.
Serveertips:
Lekker met roggebrood belegd met de spek uit de soep (of gewoon katenspek bij de slager vandaan) en besmeerd met een dun laagje mosterd. Een extra rookworst erbij is ook nooit verkeerd.
Oh ja.. het is geen soepje maar een complete maaltijd.

Ingrediënten voor 4 personen

Verschillende recepten geprobeerd maar zo vinden wij deze echte Hollandse Erwtensoep het lekkerst.
500 g spliterwten
500 g schouderkarbonade (of magere varkenslapjes – net zo lekker en minder vet)
150 g zuurkoolspek
1 rookworst (vers of van Unox)
1 knolselderij (gesneden hoeveelheid ca. 500 g)
2 preien
2 grote uien
1 winterwortel
i.p.v. de uien en winterwortel kan je ook een pak hutspotgroenten nemen van 500 g, dit scheelt een hoop snijwerk en voldoet prima.
bosje selderij
2 laurierblaadjes
2 bouillonblokjes
2 liter water, indien de soep te dik wordt nog een halve liter toevoegen.
peper en zout naar smaak.